Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Brandweerman zo lang je kan. En dan?

Brandweerman zolang je kan. En dan?

Brandweerman zo lang je kan. En dan?

De VRR heeft het 20-jaar beleid voor de beroeps brandweermedewerker weer in de media gebracht. Het is een belangrijk onderwerp, als organisatie behoor je immers alle medewerkers de ondersteuning te bieden om hen duurzaam inzetbaar te houden. De medewerker heeft zelf ook een rol om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. Op die manier kan de (brandweer)medewerker tot aan zijn pensioen werk verrichten (en inkomen verwerven) dat past bij zijn talenten en mogelijkheden. 

Bij de VRR hoor ik vooral het verhaal “Brandweerman zolang je kan”. Klinkt goed, het is inderdaad jammer om nu al afscheid te moeten nemen van fitte, goed opgeleide brandweermensen. Dat is niet ideaal voor de medewerker en niet ideaal voor de organisatie. 

Tot aan pensioen

Ik mis echter in dit verhaal hoe de VRR de loopbanen van brandweermensen op langer termijn ziet. Hoe zien zij de periode dat het brandweerwerk te zwaar is geworden, maar de medewerker nog niet de pensioenleeftijd heeft gehaald? Ik heb nog geen brandweermedewerker gehoord die zei dat hij of zij het werk tot aan 67 jaar of ouder kan volhouden. Dus eens komt de overstap naar een andere functie. Die overstap wordt op latere leeftijd steeds moeilijker.

Onduidelijkheid

In de artikelen vanuit de VRR wordt vooral gesproken dat de tweede loopbaan zoveel onduidelijkheid geeft. De huidige uitspraken door de regionaal commandant leveren meer onduidelijkheid op. Bij het 20-jaar beleid is het helder dat je na 20 jaar de organisatie moet verlaten. Hoe is dat geregeld bij ‘brandweerman zolang je kan’? 

Zorgen

Mijn grootste angst is dat hiermee het loopbaanbeleid voor de beroeps brandweermensen weer op de lange baan wordt geschoven. Precies zoals eerder is gedaan, het beleid geldt sinds 2006 en nog steeds is het niet voor iedere veiligheidsregio precies helder hoe het ingevuld gaat worden. 

‘Brandweerman zolang je kan’ klinkt nu heel fijn. Brandweermedewerkers willen veelal dolgraag blijven. Maar hoe ziet hun loopbaan en hun inkomen eruit tot aan hun pensioen? Daar maak ik me zorgen over. 

Artikelen over 2e loopbaanbeleid VRR

https://www.npostart.nl/eenvandaag/09-07-2021/AT_2158952

https://www.ad.nl/rotterdam/stoppen-met-blussen-na-twintig-jaar-ik-wil-helemaal-niet-weg-bij-de-brandweer~aafe9666/

Wat ik er eerder al over schreef:

https://www.linkedin.com/pulse/brandweerman-zolang-je-kan-mariska-hidding-

Overstappen vanuit de brandweer is niet zomaar iets

Tweede loopbaanbeleid bij de brandweer; de nadelen