
Loopbaanplan
De organisatie en jij als medewerker hebben samen de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat jij nuttig en met plezier tot aan je pensioen kunt blijven werken. Brandweermensen die na 2006 in dienst zijn gekomen en daarmee vallen onder het tweede loopbaanbeleid maken een loopbaanplan.
In het loopbaanplan maak je een plan over jouw loopbaan. Veelal zijn de eerste tien a vijftien jaar gericht op het vakmanschap bij de brandweer. Maar wat ga je doen nadat je de operationele dienst verlaat? Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent, is het goed om een loopbaanplan te maken. Wat wil je gaan doen? Welke opleiding wil je daarvoor volgen? Wat kan de organisatie hierin voor jou betekenen?
Ik wil je echt aanraden hier tijdig over na te denken. Naarmate je ouder wordt heb je minder zin in opleidingen en dalen (helaas) de kansen op de arbeidsmarkt. Tijdig overstappen vergroot je kansen.
Informatie uit CAR-UWO
Het loopbaanplan is gericht op de tweede loopbaan. Er staat dus in wat werkgever en medewerker moeten doen om een tweede loopbaan na twintig jaar mogelijk te maken. Het loopbaanplan wordt iedere drie jaar opnieuw besproken en eventueel bijgesteld.
Inhoud loopbaanplan:
- Wie is het aanspreekpunt binnen de organisatie?
- Beroep of richting voor de tweede loopbaan.
- Opleidingsvorm of instituut (veelal MBO).
- Kosten.
- Start- en einddatum van activiteit en/of scholing.
- Te maken voortgang binnen activiteit of scholing.
- Minimaal te behalen resultaten.
- Planning vervolgafspraken.
- Omstandigheden waaronder de opleiding of activiteit kan worden onderbroken of gestopt.
- Eventuele andere onderwerpen nodig voor een goede uitvoering van de gemaakte afspraken.
Bron: CAR-UOW