Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Na een bezwarende functie bij de brandweer …

geen voldoening uit werk

Na een bezwarende functie bij de brandweer …

Ik had eind vorig jaar een gesprek met Pieter* over zijn tweede loopbaan bij de brandweer. We hadden het erover hoe hij zijn toekomst zag. Pieter vertelde dat hij het liefst bij de brandweer blijft werken als brandweerman. Maar toen ik vroeg of dat tot aan zijn pensioen zou lukken, keek hij me verbaasd aan. “Nee, natuurlijk niet.” antwoordde hij iets geïrriteerd.

Het bleef verder stil aan zijn kant, dus vroeg ik hem wat hij dan na zijn bezwarende functie wilde gaan doen. Pieter antwoordde dat hij het liefst zo lang mogelijk in de repressie wil werken, het werk is nog steeds het mooiste vak wat hij kan bedenken. Daarnaast was het teamgevoel en niet te vergeten het rooster ook heel belangrijk. Maar als hij het fysiek niet meer aan zou kunnen, wilde Pieter de overstap maken naar vakbekwaamheid. Hij wilde graag dicht bij de operationele dienst werken, dit was zijn passie.

Ik kwam weer met een lastige vraag en vroeg Pieter hoe hij ervoor zorgde dat hij zou worden geselecteerd bij een sollicitatie in plaats van alle andere collega’s die hetzelfde beeld hadden. Pieter zuchtte en hoopte met het zijn van instructeur voorrang te hebben bij een sollicitatie.

Zulke gesprekken heb ik vaker gehad. Prachtige gesprekken met mensen die meestal ontzettend van hun baan als brandweerman houden en het liefst zo lang mogelijk in de repressie willen blijven werken. En als ze dan een overstap moeten maken, willen ze bij voorkeur naar de afdeling vakbekwaamheid, dicht tegen de zo geliefde operationele dienst aan. Er zijn echter meer mensen dan vacatures hiervoor.

Voorheen konden brandweermannen en –vrouwen op hun 55e stoppen met werken(later werd dit met 59 jaar). Dan waren er nog maatwerkoplossingen te vinden voor de enkelen die niet goed mee konden komen. Die tijd ligt achter ons. Nu is de groep te groot en moet men echt nadenken over de loopbaanstap na de bezwarende functie.

Tweede loopbaan

Alle brandweermedewerkers die na 1 januari 2006 in een bezwarende functie zijn begonnen, vallen onder het tweede loopbaanbeleid. Dit beleid is vastgelegd in de CAR-Uwo. Het uitgangspunt is dat medewerkers samen met de werkgever werken met een loopbaanplan naar een tweede loopbaan (na maximaal twintig jaar). Als medewerker moet je zelf werken aan je tweede loopbaan.

Hulp bij ondernemen actie

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het ondernemen van actie? Laat mij je helpen. Als loopbaancoach ondersteun ik medewerkers uit diverse veiligheidsregio’s bij zulke stappen. Soms is het lastig om zelf een goed plan te maken, omdat je niet goed kunt benoemen wat je nu precies wil of dat de stappen om daar te komen of omdat je geen helder beeld hebt van de stappen om daar te komen.

Ik bied je een gratis Zoom gesprek van 20 minuten aan, waarbij ik met je mee denk over je loopbaan. Je ontvangt in dit gesprek minstens twee handige tips die je onmiddellijk kan toepassen. Stuur me een e-mail voor het plannen van dit gesprek.

* De persoon heet in het echt niet Pieter, ik vind de privacy heel belangrijk