Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Nieuwe mogelijkheid: uitstel van tweede loopbaanbeleid aanvragen

Nieuwe mogelijkheid: uitstel van tweede loopbaanbeleid aanvragen

Op 10 oktober 2022 hebben overlegpartners in het Landelijk Overleg Arbeidsvoorwaarden Veiligheidsregio’s (LOAV) aanvullende afspraken gemaakt over het 2e loopbaanbeleid. Deze afspraken bieden medewerkers in bezwarende functies de kans om uitstel aan te vragen voor zowel de maximale termijn van 20 jaar in hun huidige bezwarende functie als voor de uitvoering van overeengekomen 2e loopbaanplannen.

SemFire Onderzoek aan de Universiteit Maastricht

In 2022 is op verzoek van werkgevers en vakcentrales (vakbonden) de Universiteit Maastricht gestart met een vierjarig onderzoek genaamd Sustainable Employability Firefighters (SemFire). Dit onderzoek heeft als doel om inzichten te krijgen die bijdragen aan duurzaam en gezond werken in zware brandweerfuncties. Deze inzichten moeten de basis vormen voor de voor de herzieningen in het bestaande 2e loopbaanbeleid.

Hoe vraag je uitstel aan voor het 2e loopbaanbeleid?

Medewerkers kunnen vanaf hun 15e dienstjaar bij de werkgever een verzoek indienen voor uitstel van de maximale termijn van 20 jaar in hun huidige functie. Dit uitstel blijft geldig totdat er nieuwe afspraken worden gemaakt over de herziening van hoofdstuk 9a CAR(-UWO) Veiligheidsregio’s.

Er zijn wel enkele voorwaarden:

Fysieke en mentale geschiktheid: Medewerkers moeten aantonen dat ze fysiek en mentaal geschikt zijn voor hun functie. Dit wordt bevestigd door een positieve uitslag van PPMO (Periodiek Preventief Medisch Onderzoek). Indien nodig kan de medewerker ook worden onderworpen aan een medisch onderzoek zoals beschreven in artikel 7.12 CAR.

Aanwezigheid van een overeengekomen 2e loopbaanplan: Als de medewerker niet over de vereiste kwalificaties beschikt om met het 2e loopbaanplan te beginnen, is er een ‘voortraject’ nodig om aan de startkwalificatie te voldoen. Voor activiteiten in dit kader geldt geen uitstel.

Vanaf 1 november 2022 hebben medewerkers in bezwarende functies de mogelijkheid om een verzoek voor uitstel in te dienen. Dit biedt een belangrijke kans voor medewerkers om hun loopbaan aan te passen aan hun individuele behoeften en omstandigheden.

Het officiële bericht over de mogelijkheid van uitstel aanvragen kan je hier lezen. 

Hulp bij het schrijven van je loopbaanplan nodig?

Je wilt wel gaan starten met je loopbaanplan, maar hebt nog geen idee hoe je dat moet aanpakken. Waar moet je beginnen? Hoe ziet een loopbaanplan eruit?

Met de praktische handleiding ‘Je loopbaanplan in vijf stappen’ weet jij precies hoe jij jouw loopbaanplan kan opstellen. Klik hier en ontvang de handleiding “Jouw loopbaanplan in vijf stappen”