Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Tweede loopbaanbeleid: Voorbereiden op je tweede loopbaan doe je zo

tweede loopbaanbeleid

Tweede loopbaanbeleid: Voorbereiden op je tweede loopbaan doe je zo

Er zit wat verschil tussen de veiligheidsregio’s hoe de regels zijn omtrent het tweede loopbaanbeleid. Hoe dan ook, bereid je tijdig voor op je volgende loopbaanstap. Onderstaande stappen kan je al ondernemen voordat je daadwerkelijk gaat uitstromen. Sterker nog, ik denk dat het verstandig is om tijdig eerste acties te ondernemen om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. Daar hoef je niet eens al je loopbaanbudget voor aan te spreken, dit kan mogelijk van het reguliere opleidingsbudget.

Stappenplan voor je volgende loopbaanstap

Er zijn een aantal logische stappen te bedenken voor het werken aan je volgende loopbaanstap wanneer je te maken krijgt met het tweede loopbaanbeleid.

1. Bedenk wat je wilt doen na de repressieve dienst

Als eerste is het van belang om helder te krijgen wat je wilt doen na de repressieve dienst. Dat inzicht kan je krijgen door vacatures te bekijken, met mensen in gesprek gaan en hen vragen wat hun functie inhoudt. Voordat je hiermee begint is het wel verstandig dat je al een beetje weet wat jij zoekt in een nieuwe functie.

2. Zorg dat je zo aantrekkelijk mogelijk bent voor deze functie

Als je weet welke richting je op wilt, kan je uitzoeken welke competenties, ervaringen en opleidingen hierbij horen. Dan kan je je daarop verder ontwikkelen. Op het moment dat er dan een vacature komt, ben jij een interessante kandidaat.

3. Werk aan je persoonlijke ontwikkeling

Naast het werken aan de specifieke vaardigheden voor de functie of richting die jij op het oog hebt, kan je altijd werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Zo zijn de 21e eeuwse vaardigheden voor iedereen van belang. Dus al weet je nog niet precies wat jouw volgende stap wordt, hieraan werken kan altijd.

4. Beheers de vaardigheden van het solliciteren

Als je weet wat je wilt en je hebt je daarop voorbereid, komt meestal het moment van solliciteren. Ook dat vraagt een goede voorbereiding. Het solliciteren is niet simpel je cv van 20 jaar geleden (aangevuld met je huidige functie) en een motivatiebrief sturen. Daar komt meer bij kijken. Het is zo zonde als je mis grijpt bij een vacature, omdat je het sollicitatieproces te licht hebt opgevat. Met de online training Solliciteren met Succes kan jij heel eenvoudig zelf de voorbereidingen treffen voor een goede sollicitatie.

Hulp nodig bij de volgende stap i.v.m. het tweede loopbaanbeleid?

Hierboven staan enkele stappen genoemd om je voor te bereiden op je volgende loopbaanstap. Mogelijk kan jij het helemaal zelf, anderen zullen hier graag hulp bij ontvangen. Dat kan. Het is het werk van een loopbaancoach om hierbij te ondersteunen. De afgelopen jaren heb ik heel wat brandweermensen hierbij geholpen. Dat doe ik met heel veel plezier en de reacties van de mensen zijn positief. Als jij hulp kunt gebruiken, wil ik jou ook graag helpen. Wil je meer informatie ontvangen? Neem dan snel contact met me op.

Sorry, the comment form is closed at this time.