Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Wat moet jij in de VUCA-wereld?

Wat moet jij in de VUCA-wereld?

Ken jij de term VUCA-world? Het is een term die al enige jaren wordt gebruikt en wat mij betreft heel erg van toepassing op de veranderingen door de Coronacrisis. 

VUCA-wereld

Het Amerikaanse leger heeft een term bedacht voor de steeds complexere wereld waarin wij leven. Het Amerikaanse leger omschrijft het als de VUCA-wereld, waarbij VUCA staat voor:

  • Volatile (snel veranderend)
  • Uncertain (onzeker)
  • Complex
  • Ambiguous (vaag of dubbelzinning).

De wereld waarin we leven verandert steeds sneller, steeds ingrijpender en heeft meer oorzaken. Doordat de relatie tussen oorzaak en gevolg ingewikkelder worden, is het voorspellen van de gevolgen ook lastiger. Dit creëert meer onzekerheid, bovendien moeten aannames steeds worden bijgesteld. Veranderingen komen niet door een enkele oorzaak, maar is vaak een kluwen van oorzaken en gevolgen. Dat zorgt ervoor dat zaken niet meer eenvoudig goed of slecht zijn of dat je eenvoudig ja of nee kunt zeggen, het zal wat vaker grijs zijn. 

21 eeuwse vaardigheden

We leven dus al volop in de VUCA-wereld, het is interessant en biedt veel mogelijkheden, maar is ook complex en veeleisend. Om goed te kunnen functioneren in deze complexe wereld zijn 21 eeuwse vaardigheden van groot belang. Daar schreef ik eerder al over. 

De coronacrisis laat dat goed zien, we moesten massaal overschakelen naar een andere manier van werken. Veel meer activiteiten moesten online gebeuren en daarbij zijn de digitale vaardigheden natuurlijk heel belangrijk. Om jou te begeleiden in je 21 eeuwse vaardigheden noem ik hieronder enkele mogelijkheden.

Persoonlijke ontwikkeling

Het werk bij de veiligheidsregio verandert, door digitalisering en door nieuwe wet- en regelgeving. Maar ook door hogere eisen van consumenten en burgers. Wat betekent dit voor jou? Op https://allesuitjezelf.nl kan je als medewerker van de veiligheidsregio gratis een account aanmaken en hiermee aan de slag. Je kan diverse testen doen om te leren wat voor jou belangrijk is.