Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Bore-out: wat is het, hoe herken je het en hoe voorkom je het?

loopbaancoach den haag

Bore-out: wat is het, hoe herken je het en hoe voorkom je het?

Een burn-out kennen we inmiddels wel, het is gelukkig geen schande meer als je ermee te kampen hebt. Een bore-out is nog een stuk onbekender. De verschijnselen van een bore-out lijken erg op die van een burn-out, alleen de oorzaak is totaal verschillend.

Heel kort gezegd: bij een burn-out raak je opgebrand door te veel werk of uitdaging, bij een bore-out raak je opgebrand door te weinig werk of uitdaging. Circa 15% van het personeel lijdt aan chronische verveling en demotivatie op het werk.

“Ik heb vroeger een collega gehad die de volledige administratie van de tennisvereniging deed onder werktijd. Toen vond ik dat heel stom en niet netjes naar de werkgever. Nu ben ik daarin iets milder. Grote kans dat die collega te weinig werk en/of uitdaging had in zijn functie en dit maar deed om de tijd door te komen.”

Doe de bore-out test

Wil jij graag weten waar je staat? Hier kan je een korte test doen (gebaseerd op de vragenlijst van Rothlin & Werder). Beantwoord de vragen met ja of nee. Een ‘ja’ is van toepassing als je de voorbeelden uit de vragenlijst meerdere keren per maand ervaart.

  • Hou je je veelvuldig bezig met privézaken op het werk?
  • Voel je jezelf niet uitgedaagd en voel je je verveeld?
  • Doe je soms net alsof je druk bezig bent?
  • Kom je moe, lusteloos of afgemat thuis van het werk, ook al had je geen drukke dag?
  • Ben je ontevreden met je werk?
  • Vind je jouw werk zinloos?
  • Zou je het werk in minder tijd kunnen voltooien dan je nu doet?
  • Ben je bang om van baan te veranderen omdat je dan minder zou verdienen?
  • Interesseert het werk jou niet, of maar heel weinig?

Kom je tot een resultaat van meer dan vier keer ‘ja’? Ai, tijd voor actie! Een bore-out wil je echt niet hebben.

Symptomen van een bore-out

  • Vermoeid overdag
  • ‘s Nachts slecht kunnen slapen
  • Depressiviteit
  • Lusteloosheid
  • Laag zelfbeeld

Gebrek aan uitdaging op je werk

Te weinig werk, onder je niveau functioneren of een gebrek aan voldoening kunnen er allemaal voor zorgen dat iemand onder verveling gaat lijden. Hoewel een beetje verveling erg gezond is, kan een constant gebrek aan uitdaging op de lange termijn slechte gevolgen hebben: een bore-out ligt op de loer. Dat gaat onder andere gepaard met verlies van motivatie, verminderd zelfvertrouwen, futloosheid en flinke tegenzin om naar je werk te gaan.

Het is belangrijk dat je voldoening uit je werk haalt en daarvoor moet een baan je wel uitdagen en motiveren. Je moet daarin natuurlijk niet over je grenzen gaan, maar je kunt ze wel opzoeken. Jezelf blijven uitdagen zorgt er namelijk voor dat je jezelf voldaan voelt en kunt ontwikkelen.

Neem initiatief en voorkom een bore-out

Tel je de minuten af tot je naar huis mag, doe je alsof je erg druk bezig bent en klaag je buiten je werk om alleen maar over je baan? Dat wil niet meteen zeggen dat je een bore-out hebt, maar het is wel verstandig stappen te ondernemen voor het zover komt.

Stap 1: Herken de bore out.

Klinkt simpel, maar het onderkennen is een belangrijke eerste stap.

Stap 2: Onderzoek de oorzaak van een bore-out.

Waar komt het door dat jij je lusteloos en depressief voelt? Krijg je voldoende uitdagende taken? Heb je voldoende leuke werkzaamheden? Geeft je werk je voldoende voldoening? Wat zou je willen veranderen om het meer naar je zin te hebben op het werk?

Stap 3 Aan de slag met jouw bore-out.

Als je weet wat de oorzaken kunnen zijn, ga je ermee aan de slag. Wat kan je eraan doen om meer voldoening en uitdaging in je werk te krijgen? Ga in gesprek met je leidinggevende en bespreek het. Je leidinggevende heeft er ook niets aan als jij onvoldoende wordt uitgedaagd. Wil je meer taken krijgen of juist ingewikkeldere klussen? Geef het aan.

De uitdaging kan je mogelijk ook buiten je werk vinden. Door het doen van een studie of uitdagend vrijwilligerswerk kan je je daarin ontplooien. De minder uitdagende werkzaamheden compenseer je dan als het ware met de uitdaging buiten werktijd.

Blijf naast het werk ook voldoende activiteiten ondernemen die je energie geven. Door niet uitgedaagd te worden op het werk, verlies je energie. Om je energie op peil te houden, heb je ook energiegevers nodig.

Stap uit de gouden kooi en vraag hulp bij jouw bore-out

Mocht het aanpassen van je huidige functie niet mogelijk zijn of het gewenste resultaat opleveren, dan is een overstap naar een andere functie raadzaam.

Het inschakelen van een deskundige is sowieso een aanrader om weer meer zelfvertrouwen te krijgen en te bekijken wat jou helpt om te werken met plezier. Ook als je wilt overstappen naar een andere functie heb je dit hard nodig. Een vlucht uit je huidige situatie helpt je niet, een weloverwogen keuze leidt tot betere resultaten.

Bronnen:

flexfirst.nl 

Creatieve Generalist

timemanagement.nl

Wil je meer weten over hoe ik jou kan helpen? Bekijk dan mijn aanbod als brandweerloopbaancoach of neem contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek.