Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Fit en vitaal langer doorwerken | Hoe doet de medewerker dat?

loopbaancoach den haag

Fit en vitaal langer doorwerken | Hoe doet de medewerker dat?

Fit en vitaal langer doorwerken in je functie is voor iedereen belangrijk, alleen is het voor repressieve brandweermensen niet voldoende. In de repressieve functie doorwerken tot de pensioenleeftijd is niet realistisch, hij of zij zal eens de overstap moeten maken naar een andere functie. Hoe moet een brandweerman van 59 of 61 jaar aan een nieuwe functie komen, als hij daarvoor nooit heeft geïnvesteerd in een carrièreswitch? Fit blijven alleen is niet voldoende. Medewerkers moeten zich voorbereiden op een carrièreswitch, dat is veel relevanter. In dit artikel ga ik in hoe belangrijk het is voor brandweermedewerkers en brandweer-organisaties om na te denken over langer doorwerken na de brandweer.

Ondersteuning door organisaties

Organisaties moeten medewerkers steunen en helpen met de voorbereiding van een carrière switch. Op deze manier kunnen zij in een andere functie doorwerken na een loopbaan bij brandweer. Voorheen zijn brandweermensen behoorlijk gepamperd in hun loopbaan. Mochten zij onverhoopt uitvallen, dan werd er een vervangende functie gezocht. Dat kan nu niet meer. Het gaat om te veel mensen en ze moeten tot aan hun pensioenleeftijd door.

Organisaties moeten in hun processen opnemen wie wanneer en hoe zij de medewerkers prikkelen in het richting geven van hun nieuwe loopbaanstap. Daarvoor moeten heldere afspraken gemaakt worden.

Van life-long employment naar een tweede loopbaan

Wie begon bij de brandweer, eindigde bij de brandweer. Maar het is een bezwarend beroep met hoge belasting. Een functie die je niet tot je 67e kunt uitvoeren. Vandaar dat medewerkers sinds 2006 het vak slechts 20 jaar mogen uitoefenen. En iedereen tekent voor de verplichting om tijdens die 20 jaar een tweede loopbaan te ontwikkelen.

De komende jaren zullen er heel wat brandweermensen moeten uitstromen bij de brandweer. Dat vraagt om een duidelijk nieuw beleid van de veiligheidsregio’s.

Zorg dat collega’s zelf in beweging komen

Als je het onderwerp serieus aan de orde stelt, helder bent over de kaders en openstaat voor maatwerk, komen veel collega’s vanzelf in beweging. Onderschat niet waar mensen al over nadenken. Van ondernemer tot timmerman en van ambulancechauffeur tot duikinstructeur. De medewerker is in the lead, ondersteun waar nodig. Zorg ervoor dat men elkaar positief besmet. En neem direct leidinggevenden mee in de communicatie over de tweede loopbaan en fit en vitaal langer doorwerken. Begin ten slotte al bij aanname met het informeren dat dit geen baan voor het leven is, dat geeft realiteitszin.

In goede gezondheid doorwerken tot aan je pensioen

Hoe zorgen we ervoor dat brandweermedewerkers tot aan hun pensioen met plezier en in goede gezondheid blijven werken? Het is in elk geval mijn missie om brandweermedewerkers en organisaties wakker te schudden! Dat ze op tijd in actie komen en gaan nadenken over een tweede loopbaan na de brandweer. Voor veel medewerkers, organisaties en HR-adviseurs lijkt dit nog een verre toekomst, maar deze dag komt veel sneller dan je denkt. Daarnaast is een carrièreswitch niet zomaar gemaakt. Heeft een medewerker wel de juiste kennis en vooropleiding voor een switch? Heeft een medewerker zich al die tijd bij de brandweer wel verder ontwikkeld en is hij of zij daardoor aantrekkelijk op de huidige arbeidsmarkt?

Dit zijn allemaal vragen die van belang zijn en waar ik zowel medewerkers als brandweer-organisaties graag mee help! Bekijk mijn aanbod of neem vrijblijvend contact met mij op.