
Op welk moment de repressieve dienst verlaten?
De repressieve dienst verlaten is niet zomaar iets. Het is voor velen een stap die ze liever (nog) niet zetten. Het werk is immers mooi, maar ook het teamgevoel, het rooster en de onregelmatigheidstoeslag zijn fijne elementen. Daarnaast is het gewoon spannend om een loopbaanstap te maken. Je weet wat je hebt, maar je weet niet wat je krijgt.
Twee belangrijke vragen bij het overstappen zijn; wat wil je doen na de repressieve dienst en wanneer ga je de stap maken? Deze blog gaat over de laatste vraag.
In een aantal regio’s is een harde deadline van 20 jaar gesteld, andere regio’s gaan daar op een andere manier mee om. Ik zou niet afwachten wanneer je ‘moet’ overstappen, maar vooral ook zelf bepalen wanneer een overstap voor jou handig is.
Repressieve dienst verlaten: Wanneer overstappen naar een nieuwe functie?
Er zijn een drietal momenten waarop een overstap logisch is:
- Wanneer je onvoldoende uitdaging vindt in je werk
Ik ken mensen die onvoldoende uitdaging haalden uit hun functie als manschap. Het uitrukken vonden ze nog steeds leuk, maar de koude werkzaamheden boden weinig uitdaging. Dat is een goed moment om verder te kijken.
- Wanneer je je opleiding hebt afgerond
Stel dat je in het kader van je nieuwe loopbaanstap een opleiding hebt afgerond, dan kan dat een goed moment zijn om over te stappen naar een nieuwe functie. Je kennis is weer helemaal up to date. Wanneer je dat nu enkele jaren laat versloffen, is je opleiding minder waard.
- Wanneer zich een mooie kans voordoet
Soms tref je opeens een functie aan waar je echt blij van wordt. Een functie die helemaal past bij jouw wensen. Laat die kans niet lopen, je weet niet wanneer een dergelijke functie weer opnieuw vrijkomt. Daarnaast is het zo belangrijk te beseffen dat hoe jonger je bent, hoe aantrekkelijker je bent op de arbeidsmarkt. Dat is niet eerlijk, maar het is wel de waarheid. Voor je 50e ben je aantrekkelijker op de arbeidsmarkt dan na je 50e. Dus wacht niet te lang met het maken van een overstap.
Minder inkomen bij overstap?
Bij de overstap naar een andere functie kan je te maken krijgen met een teruggang in je salaris. In de CAR-UWO* is hierover het volgende opgenomen:
Een medewerker krijgt een garantietoelage als het salaris voor de tweede loopbaan lager is dan in zijn oude functie. Voor de berekening van de hoogte van de toelage maakt het een verschil of de medewerker bij de veiligheidsregio blijft of elders gaat werken.
Bij herplaatsing binnen de organisatie krijgt de medewerker een toelage als het nieuwe salaris lager is dan het oude. De hoogte van de toelage is het verschil tussen het oude en het nieuwe salaris. De toelagen in de oude functie worden in een periode van vier jaar afgebouwd.
Gaat een medewerker voor zijn tweede loopbaan naar een andere organisatie dan wordt de garantietoelage afgekocht. De medewerker krijgt 175% van het inkomensverschil.
Wat is voor jou het moment om over te stappen?
Ik denk niet dat een ideaal moment (als er al een ideaal moment bestaat) voor iedereen hetzelfde is. Wat mij betreft is dit een persoonlijke afweging, ieders situatie is weer anders. Wil jij sparren over wat voor jou een goed moment zou zijn om over te stappen? Neem dan gerust contact met me op voor een gesprek ‘Sparren over je loopbaan’. Je kan me bereiken op mariska@mefactor.nl
*Bron: CAR-UWO