Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Negen tips om slim te netwerken

Negen tips om slim te netwerken

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan, dan blijft netwerken heel belangrijk. Ook in de fase dat je je oriënteert op een nieuwe loopbaanstap is netwerken bijzonder handig. In deze blog deel ik zeven tips om slim te netwerken, met als doel een mooie functie te vinden.

Door in gesprek te gaan met anderen kan jij een beter beeld krijgen van de functie, afdeling of organisatie. Op die manier krijg jij een steeds beter beeld wat bij je past of wat juist niet. Bovendien bereid je door netwerken je contacten uit en dat is zeker wanneer je op zoek bent naar een baan ontzettend handig. Je netwerk kan je wijzen op mooie vacatures of soms zelfs voordragen in hun organisatie. 

Benut deze tips om slim te netwerken

  • Weet wat je zoekt en wat je te bieden hebt. Hier begint het mee. Wanneer jij niet precies weet wat je zoekt, is het voor de ander onmogelijk om je te helpen. Ze weten immers niet welke functie jij graag wilt. Netwerken kan je ook gebruiken om meer helderheid te krijgen, maar geef dat dan aan dat je je aan het oriënteren bent. 
  • Benader bekenden. Je weet nooit wie jou kan helpen, dus ga met veel mensen in gesprek. Je buurman of sportmaatje of anderen uit je netwerk kan je mogelijk vertellen wanneer er een vacature bij hen in de organisatie is of kunnen een tip geven met wie je in gesprek kan gaan. Netwerken kan natuurlijk goed via social media, maar vergeet de face to face gesprekken niet. 
  • Benader bedrijven en organisaties waar je mogelijk wilt werken Zorg dat je de organisatie waar je wilt werken volgt op social media en maak als het kan een vacature alert aan, zodat jij altijd direct weet wanneer er een vacature is. Nog mooier is het als je een netwerkgesprek kunt voeren met een medewerker (bij voorkeur de manager) van de afdeling waar je zou willen werken. Zo kan jij meer leren over de functie en de manager kan jou alvast leren kennen. 
  • Vraag niet om een baan, maar vraag om advies. Mensen zijn veelal bereid je te helpen, maar vinden het vervelend om ‘nee’ te moeten verkopen. Wanneer je vraagt om een baan, komt dat erg behoeftig over. Wel kan je om advies vragen om in aanmerking te komen voor een functie bij de organisatie. De goede verstaander begrijpt dan overigens prima dat je interesse hebt. 
  • Hou het kort. De tijd van jou en de ander is kostbaar. Wees dus bescheiden in de hoeveelheid tijd die je van de ander vraagt. Als je een netwerkgesprek wilt plannen, vraag dan om 20 minuten. De meeste mensen zijn best bereid 20 minuten te investeren. Vraag je om een langer gesprek, dan is de kans weer kleiner dat de ander daar tijd voor heeft. 
  • Durf te vragen. Mensen vinden het veelal leuk om over hun werk te vertellen en helpen anderen graag. Dus vraag hen over hun functie en welke vaardigheden of diploma’s daarvoor nodig zijn, hoe hun werkdag eruit ziet en op welke kanalen vacatures worden gedeeld. 
  • Netwerken is wederkerig. Bij netwerken werkt het principe van geven en ontvangen. Dus zorg dat je zelf ook anderen helpt in je netwerk. Wanneer jij alleen netwerkt om te kunnen ontvangen, zal dat snel opvallen en dat zorgt ervoor dat men minder bereid is om jou te geven. Dus vraag ook waar je de ander mee kan helpen. 
  • Vraag aan het einde van het gesprek om een tip. Vraag of je gesprekspartner nog een tip heeft wie je nog meer kan spreken in jouw verkenningstocht. Op die manier heb jij weer een nieuw aanknopingspunt met wie je in gesprek kunt gaan.
  • Bedank je netwerkcontact. Stel iemand stuurt jou een vacature toe of heeft een netwerkgesprek met je gevoerd. Bedank de ander hiervoor, hij of zij heeft moeite voor je gedaan. 

Ik wens je heel veel succes! Benut de bovenstaande tips om te netwerken en ga zowel online als offline contacten maken, probeer het gewoon. Ik hoop dat jij ook ervaart hoe leuk het is om te doen. 

Lees ook: Spreek je ambities uit en laat je zien en Tien tips voor je persoonlijk profiel