Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Bezwarende functie brandweer

Bezwarende functie brandweer

Bij de brandweer wordt gesproken over bezwarende functies. Maar wanneer is een functie bezwarend? 

Een functie bij de brandweer is bezwarend wanneer het een hoge belasting heeft en aan onderstaande drie eisen voldoet: door het frequent draaien van piket of het werken in roosterdiensten en deelname aan daaruit voortvloeiende werkzaamheden met als gevolg een verhoogde kans op gezondheidsklachten. 

Uiteindelijk is bepalend in welke mate de daaruit voortvloeiende werkzaamheden belastend zijn voor de gezondheid. Bij het vaststellen van de bezwarende functie is gekeken naar de belastende factoren van het brandweerwerk. 

Er is sprake is van ‘actieve deelname aan de brandbestrijding’ als het gaat om de ‘fysiek zeer belastende werkzaamheden’ die bij de daadwerkelijke brandbestrijding worden verricht, ‘zoals het – langdurig – dragen van ademluchtmaskers en vasthouden van (zware) brandweerslangen, het beklimmen van ladders en het betreden van brandende percelen’.

Bezwarende functie en tweede loopbaan brandweer

Werken als brandweerman/-vrouw in de operationele dienst is een bezwarende functie. De functie moet dan wel voldoen aan een aantal eisen. Daarom is destijds afgesproken dat alle brandweermensen in de 24-uurs dienst die na 2006 zijn aangenomen, moeten werken aan hun tweede loopbaan na de brandweer. Dit is ingesteld ter voorkoming van arbeidsongeschiktheid.

Werken in de operationele dienst is niet vol te houden tot aan de pensioenleeftijd. Ergens gedurende de loopbaan zal de brandweerman-/vrouw moeten overstappen naar een andere functie in de eigen organisatie of extern. Hiervoor is het belangrijk tijdig te beginnen met het werken aan je loopbaanplan.

Werken aan je tweede loopbaan

Ik merk dat veel brandweermensen het lastig vinden om te bepalen welke functie ze na de repressieve dienst willen gaan doen. Daarnaast is het nog een uitdaging te bedenken wanneer te beginnen aan de voorbereiding.

Weet jij welke nieuwe stap jij wilt zetten na de operationele dienst? Hoe kom jij daar?

Op het moment dat jij een overstap maakt vanuit de 24 uursdienst naar een andere functie wil je graag worden aangenomen voor de functie waarop jij solliciteert. Hoe zorg jij ervoor dat jij de meest aantrekkelijke sollicitant bent? Heb je de juiste opleidingen? Heb je al ervaring?

Dit zijn geen last-minute zaken, het is goed je daar al eerder op voor te bereiden. Het volgen van een opleiding kost tijd, het opdoen van ervaring ook.

Kom in actie

Je kan al de eerste acties ondernemen wanneer je gewoon in de repressieve dienst blijft. Wil je weten welke stappen je nu al kan nemen? Vraag de handleiding ‘Vijf acties voor je loopbaan’ aan.

Als loopbaancoach begeleid ik brandweermannen en -vrouwen bij het nadenken over wat de vervolgstap kan zijn en hoe je dit in actie kan zetten. Kijk hier voor mijn aanbod voor jou. Ik help je graag.