Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Brandweerman als jouw professionele identiteit

Brandweerman als jouw professionele identiteit

Wanneer je nieuwe mensen ontmoet en zij vragen wie je bent of wat je doet, antwoord je met enige trots dat je brandweerman bent. Zo sta je ook bekend in de buurt of bij de sport. Jij bent de brandweerman. Op school van de kinderen weet je lang niet van iedereen wat zij in het dagelijks leven doen, maar dat jij brandweerman bent dat is algemeen bekend. Jouw professionele identiteit is brandweerman, punt. 

Het beroep van brandweerman is mooi. Kleine kinderen willen later graag brandweerman worden, het spreekt kinderen en volwassenen tot de verbeelding. Stiekem ben je ook een beetje de held, jij gaat met je collega’s naar situaties waar anderen wegrennen. Het imago van de brandweer is positief, dus ook de reacties als je vertelt over je werk zijn meestal positief. Als je vertelt dat je brandweerman bent, vragen mensen verder. Als je zou vertellen dat je op een kantoor werkt, is die kans een stuk kleiner.

Kortom, het werk als brandweerman is mooi en jij bent er terecht trots op. Het is wie jij bent: jij bent brandweerman.

Overstap naar andere functie

Je hele identiteit ontlenen aan je werk als brandweerman heeft een risico in zich, zeker wanneer je een overstap moet maken. Wie ben je nog zonder je werk als brandweerman?

Opeens ben jij niet meer DE brandweerman. Dat is lastig. Ik hoor mensen zeggen dat ze het overstappen naar een burgerfunctie erg lastig vinden. Alleen deze uitspraak al; een burgerfunctie is opeens een heel andere categorie. Hoe kan jij een nieuwe professionele identiteit vinden?

Wat is identiteit?

Identiteit kan je zien als wie we van buiten zijn. Om te bekijken wat je identiteit bepaalt, kan je kijken naar de verschillende rollen die je vervult en welke je het belangrijkste vindt. 

De Amerikaanse psycholoog Jonathan Cheek stelt dat de kenmerken van iemands identiteit kunnen worden ingedeeld in vier categorieën:

  • Persoonlijke identiteit, je laat zien wat je sterke persoonlijke eigenschappen en verdiensten zijn. “Ik ben sociaal, vriendelijk en een doorzetter”
  • Sociale identiteit, de rol die je vervult in de maatschappij. “Ik ben brandweerman”
  • Collectieve identiteit, dit wordt bepaald door het gevoel van verbondenheid met een groep. “Ik ben Christen, supporter van voetbalvereniging X”
  • Relationele identiteit, dit wordt bepaald door de sterke verbondenheid die je voelt met andere individuen. “Ik ben vader, beste vriend, zoon”

Onderdelen van de bovenstaande categorieën kan je gebruiken voor je professionele identiteit; wie je bent en wat kenmerkend is voor jou. Jouw professionele identiteit is meer dan een optelsom van capaciteiten, competenties, vaardigheden en talenten. 

Op zoek naar een nieuwe professionele identiteit

Bij het overstappen naar een andere functie hoort dus ook het loslaten van je professionele identiteit van brandweerman. Je hiervan bewust zijn en nadenken hoe je dit stap voor stap kan veranderen is een belangrijke eerste beweging. Nu word je uitgedaagd om na te gaan denken hoe jij jezelf ziet en hoe jij jezelf wilt gaan voorstellen. Dat is een proces, het gaat niet van de ene op de andere dag. Het gaan om bewust nadenken, afstand nemen, opnieuw nadenken en dan langzaam komen tot een nieuwe vorm hoe jij jezelf ziet en voorstelt. 

Jouw professionele identiteit is maatwerk, ik kan jou helpen om een (nieuwe) professionele identiteit helder te krijgen. Neem contact met me op voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Lees ook het artikel Na de repressieve dienst: Nieuwe kansen voor brandweermensen

Bronnen:

https://mtsprout.nl/work-life/professionele-identiteit-carriere

https://goodworkcompany.nl/wp-content/uploads/2021/05/Identiteit-is-werk-in-vakblad-toegepaste-psychologie-Manon-Ruijters-en-Gerritjan-van-Luin-2021.pdf

Wie ben ik eigenlijk?