Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Spreek je ambities uit, laat jezelf zien

Spreek je ambities uit, laat jezelf zien

Ik ben een voorstander van het uitspreken van je ambities. Door je uit te spreken dat je graag bepaalde werkzaamheden wilt doen of wilt doorgroeien maak je jezelf zichtbaar en kunnen mensen met je meedenken en je naam noemen wanneer dat nodig is. Onbekend maakt onbemind vind ik hier erg van toepassing. Stel dat er in je team een nieuwe klus beschikbaar komt die jij heel graag zou willen uitvoeren, dan is het handig dat je omgeving weet dat je die ambitie hebt. 

Gevraagd worden

In de periode dat ik leidinggevende was en er organisatiebreed een nieuw project opgestart werd, bedachten wij als leidinggevenden wie we geschikt vonden in het projectteam. Er kwam geen sollicitatieproces, je werd ervoor gevraagd. Als op zo’n moment niet helder is dat jij ambitie hebt om in dit projectteam mee te doen, wordt er mogelijk ook niet aan je gedacht en dat is zo zonde. 

Ook op een andere manier heb ik het meegemaakt. Ik wilde graag lesgeven bij de leergang ploegchefs voor de brandweer. Deze ambitie had ik niet uitgesproken, ik dacht er niet bij na bij wie ik die ambitie bekend kon maken. Op een moment zag ik een tweet van een docent die lesgaf bij de leergang over dat hij die dag weer ging lesgeven. Oh, dat lijkt me echt heel tof dacht ik nog, maar verder ondernam ik geen actie. Later bleek dat de betreffende docent vanwege zijn leeftijd wilde stoppen en op zoek was naar opvolging. Gelukkig had ik me regelmatig laten zien (ook op social media) en dat zorgde ervoor dat hij mijn heel voorzichtig benaderde of het me wat leek. En of het me wat leek. Een fantastische opdracht om dit te doen. Dit voorbeeld liep gelukkig goed af voor mij, maar de kans was ook groot geweest dat hij niet aan mij had gedacht en dan was deze superleuke opdracht aan mij voorbij gegaan. 

Drie tips om je ambities te laten horen

Daarom wil ik je mijn advies meegeven: zorg dat je omgeving (leidinggevende, collega’s, andere leidinggevenden) weten wat je kan en wat je wil. Dan kan jouw naam genoemd worden wanneer er een nieuw project wordt opgestart die perfect bij je ambities passen. Fijn voor jou en fijn voor de organisatie. 

Vertel je leidinggevende over je ambities

Een eerste stap om je ambities uit te spreken kan in een gesprek met je leidinggevende. Je leidinggevende kan met je meedenken hoe jij je ambities vorm kan geven en hoe je kan groeien in je loopbaan. Daarnaast heeft hij of zij waarschijnlijk beter zicht op taken en klussen die bij jouw ambitie passen.

Laat jezelf zien

Met alleen je leidinggevende laten weten welke richting jij wilt groeien ben je er nog niet. Dus laat jezelf ook op andere manieren in en buiten de organisatie zien. Social media is daarvoor een heel mooie manier. Laat zien waar je mee bezig bent en waar je interesses ligt. Spreek je ambities uit.

Ga in gesprek

Een derde manier om je ambities uit te spreken is om in gesprek te gaan met mensen die de functie uitoefenen die jij ambieert. Op die manier krijg je meer informatie over de functie en kan je ontdekken wat je mogelijk nog moet ontwikkelen. Daarnaast maak je jezelf zichtbaar op de betreffende afdeling. Op het moment dat er een vacature komt, heb jij al in een vroeg stadium je interesse laten zien. Dat kan zeker in je voordeel werken bij je sollicitatie.

Vind je het lastig om je ambities te verwoorden of om ze uit te spreken. Ik kan je daarbij helpen. Neem gerust contact op, dan bespreken we wat ik voor jou kan betekenen.

Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.