Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Afscheid nemen van remmende gedachten

Afscheid nemen van remmende gedachten

In de loop van je leven ontwikkel je diverse overtuigingen over jezelf en de wereld om je heen. Deze gedachten of overtuigingen zijn jouw bril waarmee je kijkt. De overtuigingen zijn vaak onbewust, soms heb je ze al van je ouders meegekregen en is de bril zo vanzelfsprekend dat je er niet over nadenkt. Een overtuiging kan positief of negatief zijn en heeft vaak de vorm van een motto of slogan. Een overtuiging kan zijn ‘Iedereen moet mij aardig vinden’ of ‘ik mag geen fouten maken’. Een dergelijke gedachte kan je erg beperken. 

Een overtuiging kan beginnen met de volgende woorden:

  • Ik kan niet…
  • Ik ben niet…
  • Ik ben veel te… 
  • Ik zou toch eens moeten… 
  • Dat lukt mij nooit…!
  • Ik heb altijd pech …

Met overtuigingen creëer je eigenlijk een self fulfilling prophecy, doordat je het denkt gaat het werkelijk ook zo gebeuren. Stel je voor dat je overtuiging is “Ik ben niet goed in solliciteren”. Je gaat dan al met extra zenuwen en weinig vertrouwen naar een sollicitatiegesprek en daardoor verloopt het gesprek niet zoals jij wilt. Je filtert de informatie op basis van je gedachte en denkt dan ‘zie je nu wel’. 

Een remmende gedachte kan zijn:

  • Ik ben te oud voor de arbeidsmarkt, niemand wil mij meer hebben.
  • Voordat ik een stap maak, moet ik 100% zeker zijn van mijn keuze.
  • Nergens ga ik zo goed verdienen als hier.

Door bovenstaande gedachten kan je als het ware versteend raken. Je blokkeert je acties, want als je echt te oud bent voor de arbeidsmarkt en niemand je wil hebben, heeft solliciteren dan nog zin? En dus geef je jezelf daarmee een excuus om dan maar niet te solliciteren, het heeft immers toch geen zin. Door de remmende gedachte laat jij je dan belemmeren en dat is zonde. 

Remmende gedachten omzetten naar helpende gedachten

Je kan de gedachte ook ombuigen naar “Ik ben al wat ouder en breng daardoor juist veel werkervaring mee”. Die gedachte geeft veel meer positiviteit en moed om door te gaan.  

Zo kan je mogelijk de gedachte ‘ik mag geen fouten maken’ buigen naar ‘ik maak fouten, dus ik leer’. Deze gedachte is veel minder streng voor jezelf en geeft dus de ruimte om ook fouten te maken. 

Ik ben benieuwd welke remmende gedachte je bij jezelf herkent. Wanneer je belemmerende gedachtes herkent kan je ze ombuigen naar meer helpende gedachten. Gedachten die je helpen in je groei en om nieuwe dingen te durven. 

Wanneer je weet welke gedachtes jij vaker hebt, kan je ze omzetten naar helpende gedachtes. Woorden zijn heel krachtig. Door positieve woorden te gebruiken roep je positieve emoties op. Een zin als ‘Ik ben een leuk mens, goed opgeleid en heb een hoop ervaring. Ik doe mijn uiterste best om een andere baan te vinden’ geeft meer energie om te solliciteren op nieuwe functies. 

Kan je wel wat hulp gebruiken om je gedachtes positief te formuleren of heb je een andere loopbaanvraag, kijk gerust eens wat ik voor je kan betekenen.