Dé loopbaancoach voor de brandweer.

De organisatie is geen supermarkt van banen

De organisatie is geen supermarkt van banen

Een tijdje terug sprak ik Arjan en na wat over en weer babbelen vroeg ik hem wat hij al doet aan zijn loopbaanstap voor na de repressieve dienst. Ik wist immers dat Arjan na 2006 beroeps brandweerman was geworden. Zijn antwoord was exemplarisch, ik hoor het heel regelmatig. Hij wuifde de vraag wat weg, hij had het naar zijn zin in zijn werk en met twee jonge kinderen paste deze functie wel heel fijn bij zijn leven. Een volgende loopbaanstap was nog heel ver weg. Daar nam ik niet direct genoegen mee en ik vroeg door. Arjan gaf aan dat hij hier niet zoveel nog over nadacht en zei toen ‘de werkgever zorgt wel voor een andere functie voor mij’. 

Het is dat ik dergelijke antwoorden vaker heb gehoord, anders had ik hem wel heel verbaasd aangekeken. Hoezo, de werkgever zorgt wel voor een andere functie voor mij? Het is geen supermarkt, waar de banen op voorraad liggen, passend bij de wensen en capaciteiten van de medewerkers die een nieuwe baan nodig hebben. Ik vroeg Arjan hoe hij dat dan zag. “Nou ja, gewoon. Als ik niet meer in de repressieve dienst kan draaien, dan regelt de organisatie wel een nieuwe functie voor mij”.

Ai, daar moest ik Arjan toch wel beter informeren. De organisatie zal zijn best doen door de medewerkers in de mogelijkheid te stellen loopbaanbegeleiding te krijgen en zich te laten om- of bijscholen om zo een nieuwe stap te kunnen nemen. Mogelijk zijn er regelingen waardoor je als voorrangskandidaat kan solliciteren bij (interne) functies, maar dan zal je wel bijna aan de functie eisen moeten voldoen. 

Het is dus aan de individuele medewerker om na te gaan denken wat een volgende loopbaanstap kan worden, om vervolgens te zorgen dat je een geschikte kandidaat bent. Wacht niet af tot de organisatie met een aanbod voor een mooie baan komt. Dat aanbod komt namelijk niet. 

Wat kan jij hiervan leren?

  • Denk na wat jouw volgende stap kan zijn na de repressieve dienst. 
  • Ga met mensen in gesprek die een dergelijke functie al vervullen. Wat houdt het in en welke eisen worden er aan de medewerkers gesteld.
  • Zorg dat je tijdig begint met de voorbereiding op een nieuwe functie. Welke taken kan je al oppakken of welke cursussen kan je al volgen?
  • Wanneer jij een plan hebt, ga dan in gesprek met je leidinggevende of HR-adviseur en vraag hen wat de mogelijkheden zijn om je plannen te realiseren. 

Arjan was niet helemaal blij met mijn antwoord. Hij besefte nu dat hij niet kon blijven afwachten, maar zelf in actie moest komen. Toch was hij blij dat hij daar tijdig achter was gekomen. We besloten een afspraak te maken voor een kop koffie om eens te bespreken hoe ik hem kan helpen bij het werken aan zijn loopbaan.

Kan jij ook wel wat hulp gebruiken bij het nadenken over je loopbaan? Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek? Neem vrijblijvend contact met me op.