Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Meer werkplezier door voldoening in het werk

Meer werkplezier door voldoening in het werk

Peter* komt bij me om te praten over zijn werk. Hij werkt ruim twaalf jaar als beroepsbrandweerman en het uitrukken vindt hij nog steeds te gek. Dit is het deel van het werk waar hij echt heel enthousiast over is. Waar hij letterlijk vol vuur over kan praten. Maar op bijna geen enkele kazerne heb je de hele dag door uitrukken. Sterker nog, er zijn dagen bij dat Peter geen uitruk heeft. Hij wil graag weer met meer werkplezier naar de kazerne en op dit moment lukt hem dat niet. 

De werkzaamheden op de kazerne vindt Peter niet uitdagend. Met een zekere regelmaat is er wel een interessante oefening en met de ploeg sporten is ook altijd fijn. Maar dan blijven toch nog een aantal uren per dag over waarin Peter niet lekker bezig is. Het werk dat hij dan moet doen geeft hem geen voldoening. De dag begint met corvee, het schoonmaken van de kazerne en wat kleine klusjes. De overige uren is Peter niet heel actief. Dus naast het uitrukken, sporten en oefenen vindt Peter de werkdagen maar saai. Het geeft hem geen uitdaging meer.

Meer werkplezier, uitdaging en voldoening vinden in je werk

Daarom komt Peter bij mij met de vraag hoe hij meer werkplezier, uitdaging en voldoening in het werk kan vinden. Met Peter zoek ik uit wat hij zou kunnen doen. Uitzoeken hoe iemand meer uitdaging, voldoening en werkplezier in zijn of haar werk kan krijgen is voor iedereen persoonlijk. Wel kan ik een paar algemene tips delen:

  • Onderzoek wat voor jou belangrijk is in je werk. Waar krijg jij energie van? Misschien is het mogelijk dat je meer van deze activiteiten kan doen. 
  • Overweeg om een cursus te volgen. Dit zorgt niet direct voor meer uitdaging in je werk, maar jij wordt wel uitgedaagd. Dat kan al een heel verschil zijn. 
  • Bedenk welke taken jij zou willen en kunnen oppakken. Mogelijk kan je deelnemen in een projectgroep of lid worden van de OR. Daardoor krijg je weer met andere collega’s en uitdagingen te maken.
  • Ga in overleg met je leidinggevende en bespreek met hem of haar wat je zou kunnen doen om meer werkplezier, uitdaging en voldoening te vinden in je werk. Mogelijk kan je extra taken oppakken.
  • Mocht je de uitdaging niet kunnen vinden in het werk, vind je deze uitdaging mogelijk wel in vrijwilligerswerk of een hobby.

Peter neemt de regie in eigen handen en is in gesprek gegaan met zijn leidinggevende om zijn plannen te bespreken. 

Zou jij ook wel meer werkplezier, uitdaging en voldoening in je werk willen hebben, maar weet je niet hoe je dat voor elkaar krijgt? Laat mij je helpen. Als loopbaancoach ondersteun ik dagelijks medewerkers bij zulke stappen. Soms is het lastig om zelf een goed plan te maken, omdat je niet goed kunt benoemen wat je nu precies wil. Of omdat je niet weet welke stappen je kunt nemen om daar te komen of omdat je geen helder beeld hebt van die stappen.

Ik bied je een gratis Zoom gesprek (videobellen) van 20 minuten aan, waarbij ik met je mee denk over je loopbaan. Je ontvangt in dit gesprek minstens twee handige tips die je onmiddellijk kan toepassen. Plan direct dit gesprek in.