Nieuwe loopbaan | Waarom nu actie voor de loopbaanstap van brandweermedewerkers
Voor veel brandweerorganisaties is een nieuwe loopbaan en actie ondernemen hiervoor, een te ver van hun bed show. Vaak duurt het nog heel lang voordat medewerkers écht bij de brandweer weggaan. Daarom wordt er nog geen actie ondernomen en dat is zonde! Want de dag dat een brandweermedewerker weg moet bij de brandweer komt sneller dan je denkt. Het is dus tijd om hier nú wat aan te doen!
De uitdaging voor een loopbaanstap
Dat is om brandweermensen tot aan hun pensioen met plezier en in goede gezondheid te laten blijven werken. Het is een uitdaging. Deze uitdaging zit vooral in de mentaliteit en cultuur. Voorheen kwam een brandweerman of –vrouw in dienst en bleef tot zijn vervroegd pensioen – bij de brandweer heet dat natuurlijk FLO (functioneel leeftijdsontslag) – werkzaam bij de brandweer. Eenmaal brandweerman altijd brandweerman (of vrouw!).
Een tweede, nieuwe loopbaan na de brandweer
Tijden veranderen. We moeten allemaal langer doorwerken en de FLO-regeling is al jaren geleden niet meer betaalbaar gebleken. Alle medewerkers die vanaf 2006 in dienst zijn gekomen vallen onder het tweede loopbaanbeleid. Daarbij is de regel dat zij na 20 jaar een andere functie gaan vervullen. Want als zij op bijvoorbeeld 57-jarige leeftijd erachter komen dat zij niet meer mee kunnen komen in de operationele dienst, dan is het erg lastig om een carrière stap te maken. Ga maar eens een opleiding volgen en een nieuwe baan zoeken, maar dit is wel belangrijk wanneer het gaat om een nieuwe loopbaan.
Medewerkers stimuleren voor een nieuwe loopbaan
Het is daarom uiterst belangrijk dat organisaties en HR-adviseurs de medewerker stimuleren in het onderzoeken van mogelijkheden, het volgen van opleidingen en het opdoen van ervaring in andere functies. In een aantal regio’s gebeurt dit al op grotere schaal, het beleid is de medewerkers duidelijk. Maar zij zullen continue prikkels moeten krijgen om aan de slag te gaan. Er is nog steeds de hoop dat de regels nog eens ten gunste van de medewerker gaan veranderen.
Rol leidinggevenden – wat kan jij als organisatie of als HR-adviseur doen?
Een belangrijke stap bij de brandweer is om ook de leidinggevenden hier goed in mee te nemen. Zij moeten de gesprekken vaker gaan voeren met hun mensen. Het wordt dan geen ‘HRM-dingetje’, maar wordt breed gedragen door de organisatie. Het leiderschap binnen de brandweer moet veranderen naar transformationeel leiderschap om de veranderbereidheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers te verhogen. Duurzame inzetbaarheid wordt gestimuleerd door aandacht voor groei en ontwikkeling. Bij transformationeel leiderschap stelt de leidinggevende zich op als coach en kan op die manier bijdragen aan de groei en ontwikkeling van de medewerker. Dit is een belangrijke eerste stap naar een nieuwe loopbaan, zodat daarmee de medewerker zelf zijn verantwoordelijkheid kan pakken in zijn inzetbaarheid.
Wil jij als brandweerorganisatie meer weten over een nieuwe loopbaan voor medewerkers en duurzame inzetbaarheid? En hoe jij daar als organisatie of HR-adviseur bij kan helpen? Neem dan contact met mij op en plan een vrijblijvend gesprek in. Ik help jullie graag!
Foto: Joyce van Dalen