Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Persoonlijke ontwikkeling: Waarom je NU aan de slag moet gaan met je loopbaan

persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling: Waarom je NU aan de slag moet gaan met je loopbaan

Vorige week gebeurde het weer. Ik kwam een brandweerman tegen die nog niet actief aan zijn loopbaan werkte en met persoonlijke ontwikkeling bezig was. Het was Joost, 42 jaar en sinds 2007 in beroepsdienst. Hij had vanuit zijn organisatie nog niets gehoord over werken aan zijn tweede loopbaan en hij wilde graag zo lang mogelijk in de repressieve dienst werken. Joost is manschap en chauffeur/bediener op alle voertuigen op zijn kazerne. Ik vroeg hem wanneer hij voor het laatst een opleiding had gevolgd; het was de opleiding voor bediener hoogwerker, zo’n zes jaar geleden.

Aan de slag met je tweede loopbaan

Ik begrijp goed dat Joost tevreden en blij met zijn werk is en dat gun ik hem enorm. Tegelijkertijd word ik er wat onrustig van. Ook al wil hij nog geen actieve stappen nemen voor zijn tweede loopbaan, toch is het voor Joost goed om aan zijn persoonlijke ontwikkeling te blijven werken. Dat is ook belangrijk voor het werk dat hij nu doet of voor mogelijke stappen die hij nu wil gaan zetten in de repressieve dienst. Ook als hij door wil groeien naar bevelvoerder of ploegchef is het van belang dat hij in zichzelf investeert. Op het moment dat er plotseling een mooie kans voorbijkomt is het goed dat Joost daarop voorbereid is.

Ontwikkelen in je eigen functie

Onderschat niet wat de mogelijkheden zijn om je te ontwikkelen in je eigen functie. Mogelijk heb je al specifieke taken binnen de ploeg of kan je dit bespreken met je leidinggevende. Er zijn op het werk vaak ook wel taken te bedenken die nog door niemand worden opgepakt, maar waar jij je energie wel in wilt steken. Neem het initiatief en bekijk wat jij hierin kan doen en op deze manier kan jij jezelf weer verder ontwikkelen.

Investeren in je persoonlijke ontwikkeling

Er zijn een aantal cursussen of trainingen die wat mij betreft altijd handig zijn om te volgen. Ten eerste trainingen over persoonlijke effectiviteit of persoonlijk leiderschap. Soms worden deze trainingen in de eigen organisatie georganiseerd, waar je je eenvoudig voor kunt aanmelden. In andere gevallen kan je dit vragen bij je leidinggevende of HR-adviseur. Elke organisatie heeft een opleidingsbudget en vaak gaan deze budgetten niet op. Het is het vragen waard of de organisatie jouw training (gedeeltelijk) wil vergoeden.

Ontwikkelen in vrijwilligerswerk

Werk is absoluut niet de enige plek waar je jezelf kan ontwikkelen. Dat kan ook heel goed in vrijwilligerswerk. Door het sportteam van je kind te coachen leer je motiveren en coachen en door penningmeester van de wijkvereniging te zijn leer je meer over budgetten. Dit om zo maar eens twee voorbeelden te noemen. Er zijn heel veel organisaties waar vrijwilligers worden gevraagd. Welke vaardigheden zou jij willen ontwikkelen en welk vrijwilligerswerk kan jou hierbij helpen? 

Investeren in vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling

Er zijn een aantal vaardigheden en competenties die eigenlijk in elke functie handig zijn. Bijvoorbeeld computervaardigheden. In bijna elke functie is enige handigheid op de computer belangrijk. Zo zou je je al kunnen investeren in je vaardigheden in Outlook, Word, Excel of PowerPoint. Deze vaardigheden zijn ook al fijn in je huidige functie.

Wil jij eens sparren hoe jij jezelf kunt (blijven) ontwikkelen in je huidige functie of over persoonlijke ontwikkeling in het algemeen? Maak dan een afspraak voor een Loopbaan APK-gesprek met me.