Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Overstappen vanuit de brandweer is niet zomaar iets voor brandweermensen

brandweer loopbaanadvies

Overstappen vanuit de brandweer is niet zomaar iets voor brandweermensen

Een functie als beroeps brandweerman is meestal aangemerkt als bezwarende functie, wat betekent dat je (wanneer je na 2006 in dienst bent gekomen) in totaal maximaal 20 jaar werkzaam kan zijn in een bezwarende functie. Het is nu maart 2020, over zes jaar zou de eerste groep brandweermensen de repressieve dienst moeten verlaten. Immers, alle mensen die vanaf 2006 in de repressieve dienst zijn gekomen, zouden na maximaal 20 jaar deze functie verlaten. Medewerkers en organisaties gaan er nog heel verschillend mee om.

Afwachten of de regie pakken

Een grote groep brandweermensen wacht nog af wat de organisatie voor hen bedenkt en organiseert in het kader van het tweede loopbaanbeleid. Wanneer ze niets horen, ondernemen ze zelf ook nog geen actie. Ze zijn bang dat ze te vroeg de stap naar een andere functie maken en daardoor te vroeg het mooie werk van de brandweer verlaten.

Een andere groep brandweermensen gaat wel zelf al aan de slag met hun vervolgstappen. Ondanks dat ze het werk mooi vinden, beseffen ze dat ze zelf ook verantwoordelijk zijn voor hun loopbaan en willen niet langer afwachten wat de werkgever voor hen in petto heeft.

Door nu zelf de regie te pakken hoef je helemaal niet direct de brandweer te verlaten. Wel kan je je zelf alvast voorbereiden op je persoonlijke ontwikkeling en de onderwerpen waarop jij jezelf verder wilt ontwikkelen. Zodat je optimaal bent voorbereid voor het moment dat je wel de overstap wilt maken. Hoewel ik absoluut begrip heb voor hen die nog niet durven te werken aan hun loopbaan, hoop ik dat ze binnenkort toch de eerste stappen gaan zetten. Dat geeft rust en richting.

Loopbaantraject voor brandweermensen

Als loopbaancoach voor de brandweer help ik brandweermensen vaak bij deze spannende overstap. Zo ontzettend fijn om in deze belangrijke fase te mogen helpen. In een loopbaantraject kijken we samen naar wat je goed kan, wat je belangrijk vindt in je werk en welke stappen je wilt maken. Dit alles leidt tot een plan van aanpak voor een nieuwe functie. Door deze gesprekken gaat er duidelijkheid komen wat je hierna zou willen doen en kan je je daar zo goed mogelijk op voorbereiden.

Werken aan je loopbaan

Stel je wilt na de repressieve dienst gaan werken bij de afdeling vakbekwaamheid. Jij bent niet de enige met dat idee. Hoe zorg jij ervoor dat je aantrekkelijk bent voor het moment dat er een vacature komt bij de afdeling vakbekwaamheid? Dan is als eerste belangrijk dat je weet welke functies er zijn en wat er wordt gevraagd voor elke functie. Door in gesprek te gaan met medewerkers van de afdeling vakbekwaamheid kan je daar een goed beeld van vormen. Misschien kan je zelfs functieomschrijvingen opvragen. Een dag meelopen met collega’s kan ook verheldering geven over wat het werk inhoudt.

Hoe kom jij in aanmerking voor jouw droomfunctie?

Vervolgens is het aan jou om te kijken wat jij kan doen om nog aantrekkelijker te worden voor een dergelijke functie. Kan je misschien relevante ervaring opdoen door mee te doen aan een project? Kan je tijdelijk gedetacheerd worden? Of een opleiding of cursus volgen? Hierin zijn een heleboel mogelijkheden te bedenken.

Als derde zou ik ook nog willen noemen om na te denken over je sollicitatievaardigheden. Ik zie nog veel cv’s en motivatiebrieven voorbij komen waar vele verbeterpunten in zitten. Bovendien is solliciteren meer dan alleen je cv en motivatiebrief in te sturen. Het begint daarvoor al. Hoe zorg jij ervoor dat de functie jou wordt gegund?

Kortom, er zijn heel wat stappen die jij zelf kan zetten om aantrekkelijk te zijn op de arbeidsmarkt.

Loopbaanadvies voor brandweermensen

De stappen die ik hiervoor noemde kan je natuurlijk prima zelf zetten. Als loopbaancoach help en adviseer ik hier regelmatig bij. Mijn toegevoegde waarde zit in mijn kennis van de organisaties en hoe zaken werken. In de gesprekken die ik heb gevoerd, merk ik dat ik onderwerpen kan aanstippen waar de deelnemer nog niet aan had gedacht. Door een spiegel voor te houden, krijgt de deelnemer ook een beter beeld wat hij wil en wat hij daarvoor moet doen.

Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Plan dan een gratis 20 minuten gesprek in.

Sorry, the comment form is closed at this time.