Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Mindset – Hoe kan jij jouw groei mindset vergroten

groei mindset

Mindset – Hoe kan jij jouw groei mindset vergroten

Mindset is het Engelse woord voor ‘overtuiging’. Mindset is de manier waarop je naar de wereld kijkt, maar ook hoe je over jezelf denkt. Met andere woorden: hoe denk jij over jouw kwaliteiten? In dit blog ga ik in op het verschil tussen een vaste mindset en een groei mindset en geef ik je 5 praktische tips om jouw groei mindset te vergroten. Veel leesplezier en succes!

Verschil vaste mindset en een groei mindset

Professor Carol Dweck heeft onderzocht hoe het kan dat sommige mensen succesvol zijn in het leven en zich blijven ontwikkelen, terwijl anderen, die net zo getalenteerd zijn, stil blijven staan. Zij heeft ontdekt dat mindset hierin een heel belangrijke rol speelt. Ze maakt een onderscheid tussen een vaste mindset en een groei mindset. Een groei mindset helpt mensen sneller te ontwikkelen dan mensen met een vaste mindset. Niemand zal voor 100% een groei mindset hebben of juist voor 100% een vaste mindset, maar de een heeft wel meer een groei mindset dan de ander.

Vaste mindset – “Zo ben ik nu eenmaal”  

Mensen met een vaste mindset hebben de overtuiging dat je wordt geboren met een set capaciteiten en dat die niet ontwikkelbaar zijn. Ze hoeven zich niet in te spannen om zichzelf verder te ontwikkelen omdat ze denken dat ze dat toch niet kunnen.

Groei mindset – “Ik kan mij kwaliteiten verder ontwikkelen”

Mensen met een groei mindset hebben de overtuiging dat ze hun capaciteiten kunnen ontwikkelen. Het hebben van een groei mindset heeft zo zijn voordelen.

Een obstakel zullen mensen met een vaste mindset eerder vermijden. Zij zullen dan denken ‘Zie je wel, dit kan ik niet’, terwijl mensen met een groei mindset de uitdaging aangaan om het obstakel te overwinnen. Mensen met een groei mindset houden bovendien langer vol.

De invloed van verschillende mindsets

Carol Dweck toont aan dat de verschillende mindsets een grote invloed hebben op de mogelijkheid van mensen om te leren. Dat mensen die gebruik maken van de groei mindset vaak meer groeien en meer bereiken in minder tijd dan mensen met een vaste mindset. En dat ongeacht de aangeboren kwaliteiten of talenten. Een groei mindset geeft een basis om continu te blijven leren en ontwikkelen.

Vijf tips om je mindset te vergroten

Je kan absoluut je mindset trainen om meer een groei mindset te creëren. Ja, dat is al een groei mindset op zich. Ik geef je hieronder 5 tips waarmee jij jouw groei mindset kunt vergroten

1. Wees je bewust van je mindset

De eerste stap om iets te veranderen is bewustwording. Wat zeg je tegen jezelf? Wat denk je vaak? Zijn dat gedachtes die je helpen groeien of je juist tegenhouden? Door er bewust over na te denken, kan je al merken of een gedachte je helpt groeien of juist niet.

2. Focus op het proces en niet op het resultaat

Door je veel minder te focussen op het resultaat ben je veel bewuster bezig met het proces om dat resultaat te bereiken. Wanneer jij hard werkt om een mooi resultaat te boeken en je behaalt niet het gewenste resultaat, kan je ook trots zijn op jezelf op het harde werken. Het resultaat is misschien niet wat je ervan had verwacht, maar je hebt hard gewerkt en daar iets van geleerd. Op deze manier maak je het resultaat minder belangrijk voor jezelf en leg je juist de nadruk op jouw discipline en doorzettingsvermogen.

3. Daag jezelf uit

Mensen met een groei mindset gaan een uitdaging niet uit de weg. Sterker nog, ze zijn blij met een uitdaging. Inspanning is de weg tot meesterschap. Door de feedback uit de omgeving of manieren te hebben gevonden die niet lukken, kan je jezelf steeds verder verbeteren.  

4. Durf fouten te maken

Weest niet bang om fouten te maken en laat je omgeving zien hoe jij met die fouten om gaat. Wees hier eerlijk en transparant aan. Het vergroten van een groei mindset gaat gepaard met fouten en hoe je daarmee omgaat. Dat geldt voor iedereen die aan het groeien is. Fouten maken mag en is leerzaam. Wees dus niet streng voor jezelf bij het maken van een fout, maar bekijk het met een positieve inkijk. Daarmee laat jij aan je omgeving zien dat je niet bang bent om risico’s te nemen en dat je van een uitdaging houdt.

5. Hou vol

Doordat jij bezig bent met het ontwikkelen van jouw talenten en vaardigheden ga je uiteindelijk resultaat zien. Misschien niet binnen een week, maand of jaar. Hou dus voor ogen dat dit resultaat er wel gaat komen en vergelijk je niet met anderen die in jouw ogen verder zijn. Misschien dat zij al veel langer bezig zijn of worstelen zij met heel andere vraagstukken. Hou het bij jezelf en wees trots op alles wat je wel nu al bereikt hebt.

Wil jij graag aan de slag met jouw groei mindset? Of heb je een andere loopbaanvraag? Neem dan contact met mij op, dan gaan we samen aan de slag!

Bronnen:

Platform Mindset

Talententontwikkeling