Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Zeven vragen over loopbaancoaching

vragen loopbaancoaching

Zeven vragen over loopbaancoaching

Er zijn heel wat loopbaancoaches in Nederland, maar wat houdt loopbaancoaching nu in. Hieronder beantwoord ik zeven vragen over loopbaancoaching en hoe jij een loopbaancoach vindt die jou goed verder kan helpen. 

Wat is loopbaancoaching?

Loopbaancoaching is ondersteuning bij loopbaanvraagstukken. Naast loopbaancoaching wordt ook de term loopbaanadviseur en loopbaanbegeleider gebruikt. Ik noem mezelf loopbaancoach, omdat ik jou help om uit te vinden waar jij blij van wordt op werkgebied. Daarin ben ik geen adviseur, maar juist een vragensteller. Naarmate het loopbaantraject vordert, verandert mijn rol van loopbaancoach meer naar die van loopbaanadviseur. Bij het maken van je cv of LinkedIn profiel stel ik mezelf vooral op als adviseur. Maar voor het hele traject geldt; jij zit aan het stuur en jij bepaalt wat je wilt ontdekken en wat je wilt doen met de adviezen. 

Waarom zou ik aan de slag gaan met een loopbaancoach?

De mensen die bij mij komen, lopen vaak al een tijdje rond met vragen over hun loopbaan. Ze merken dat ze niet meer lekker op hun plek zitten en willen een nieuwe stap maken in hun loopbaan, maar vragen zich af welke stap dat kan zijn. Het is een chaos in hun hoofd qua gedachten en ze komen er niet goed uit. Ik help de gedachten te structureren en daag je uit. Waar je zelf vastloopt in het bedenken, ga ik door met jou. Ik neem geen genoegen met ‘ik weet het niet’.  

Ik was vastgelopen in mijn plannen voor mijn tweede loopbaan, maar nu heb ik weer perspectief. Ik heb meer inzicht in mezelf en mijn mogelijkheden gekregen.

Wat heb ik aan een loopbaancoach?

Zoals hierboven al staat, ik kan helpen bij weer perspectief krijgen wat je volgende stap wordt in je loopbaan. Ik help je om jezelf beter te leren kennen, waardoor jij beter weet wat je wilt in je werk. Daarnaast ben ik ook vaak een stok achter de deur, in een loopbaantraject is er geen ruimte om achterover te hangen. Je maakt thuis opdrachten en ik daag je uit na te denken over wat jij wilt. 

Hoe ziet een traject eruit?

Een loopbaantraject bestaat uit zes gesprekken, waarin we eerst terugkijken op je loopbaan. Wat heb je zoal gedaan en hoe kwam je tot deze keuzes? Vervolgens gaan we bekijken wat je goed kan en wat jij belangrijk vindt in het werk. Ik zie dit als puzzelstukjes die duidelijkheid gaan geven wat een vervolgstap kan worden voor jou. Dan gaan we vooruitkijken, welke functies passen bij jouw wensen. Uiteindelijk bekijken we hoe jij deze stap kan gaan maken. Soms maken we een opleidingsplan, een andere keer bekijken we je cv of LinkedIn. Dit passen we aan aan jouw behoefte. 

Het traject kan uitgebreid worden met een Talenten Motivatie Analyse, om zo een nog beter beeld te krijgen wat jouw talenten en drijfveren zijn. 

Wat is loopbaancoaching niet?

Loopbaancoaching is niet een kant-en-klaar antwoord of oplossing. Ik bedenk niet welke nieuwe functie bij jou past of wat jij moet gaan doen. Deze antwoorden ga jij zelf vinden en ik help je erbij. 

Wat is een goede loopbaancoach?

Een goede loopbaancoach is een subjectief begrip. Iedereen stelt hier andere eisen aan, ik vind drie zaken belangrijk. Als eerste vind ik van groot belang dat een loopbaancoach een coachopleiding heeft gedaan en voldoende ervaring heeft in het vakgebied. Iedereen mag zich loopbaancoach noemen, maar alleen professionele loopbaanbegeleiders kunnen zich aansluiten bij de NOLOC, de beroepsvereniging van loopbaanprofessionals. 

Daarnaast is de klik tussen de deelnemer en de loopbaancoach ontzettend belangrijk, voel jij je vrij om te praten met de loopbaancoach. Heb je het idee dat de loopbaancoach jou begrijpt? 

Als laatste is het fijn als de loopbaancoach ruime ervaring heeft in het vakgebied en jouw werkgebied en positieve feedback heeft ontvangen. Zo coach ik vooral brandweermensen en medewerkers van veiligheidsregio’s, ik weet hoe deze organisaties in elkaar zitten en ik merk dat de deelnemers dat absoluut waarderen. 

Ik heb veel brandweermensen gecoacht bij hun loopbaanvragen. Je kan op deze pagina enkele testimonials nalezen. 

Hoe weet ik welke loopbaancoach mij kan helpen?

Ga een loopbaancoach een tijdje volgen op social media. Ik ben actief op LinkedIn, Twitter, Instagram en Facebook. Zo kan je kijken of mijn toon je aanspreekt en leer je me een beetje kennen. Maar daarnaast kan je ook altijd vrijblijvend een kennismakingsgesprek maken. We kunnen vrijblijvend bellen of je mag ook op mijn kantoor een kop koffie komen drinken. Voel je welkom, ik help je graag. Mail me gerust op info@mefactor.nl