Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Vijf loopbaanobstakels voor het nemen van loopbaanstappen

Loopbaancoach

Vijf loopbaanobstakels voor het nemen van loopbaanstappen

Via social media sprak ik Els en zij vroeg me of ik ook haar man zou kunnen helpen met nadenken over zijn loopbaan. Els schetste de situatie: haar man had het al jaren niet meer naar zijn zin op het werk. Hij werkte in een sector waar hij toevallig in gerold was waar hij het nu niet meer naar zijn zin had. Een overstap naar een andere sector zou hij dolgraag willen, maar was er nog niet van gekomen. Ik vertelde Els dat ik zeker verwachtte dat ik haar man kan helpen. Els klonk opgelucht, ze zou haar man vertellen dat ik graag met hem in gesprek ging. Daarna gebeurde er …. niets. De man van Els nam geen contact met me op. Ik schat in dat hij tegen meerdere loopbaanobstakels opliep.

Obstakels voor je loopbaan

Werken aan je loopbaan kan wat obstakels opleveren. Hieronder noem ik vijf loopbaanobstakels die je tegen kunnen houden:

  1. Je weet niet precies waar je uiteindelijk naar toe wilt. Je zoekt een nieuwe uitdaging. Wat, waar en hoe, je hebt nog geen idee. Je doel is te vaag, je ziet het nog niet voor je.
  2. Je hebt niet helder wat je sterke kanten zijn. Om een loopbaanstap te maken is het noodzakelijk te weten waar je goed in bent en waar je energie van krijgt.
  3. Je voelt de noodzaak niet. Werken aan je loopbaan doe je omdat anderen zeggen dat het moet, maar het is niet iets dat je zelf ook echt nodig vindt.
  4. Je hebt weinig vertrouwen in een goede afloop. Je twijfelt of het je gaat lukken en wie er op jou zit te wachten.
  5. Je wil alles in je eentje doen. Nadenken over een volgende loopbaanstap en aan de slag gaan met je loopbaan kan jij heus wel zelf. Daar heb je niemand voor nodig. Toch?

Omgaan met loopbaanobstakels

Na een tijdje sprak ik Els weer en zij gaf aan dat haar man inmiddels ziek thuis zat. Hij kon zich niet meer naar het werk slepen en was in gesprek met zijn werkgever over hoe het nu verder moest. Dit is een situatie die ik absoluut niemand gun. Het is zonde als het zover komt. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Loopbaanobstakels – wat kan jij doen?

Ga in gesprek over je loopbaan. Dat kan zijn met een vriend, je leidinggevende, je HR-adviseur of een loopbaancoach. Door hulp in te schakelen en te accepteren kom je echt verder. Wees niet te trots door het alleen te blijven proberen wanneer het niet lukt. Samen met de ander kan je de andere obstakels wegwerken. Je begrijpt, ik help je graag. Ga naar https://brandweer-loopbaan.nl/aanbod-brandweer-loopbaancoach/ voor meer informatie over hoe ik kan helpen.