Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Geen voldoening meer halen uit je werk

geen voldoening uit werk

Geen voldoening meer halen uit je werk

“Mijn man is in 2009 begonnen bij de brandweer als beroeps brandweerman. De eerste jaren was hij zo trots op zijn werk, vaak vertelde hij over zijn werk en wat hij zoal meemaakte. Naarmate de jaren verstreken werd dat minder. Nog steeds kan hij vol trots vertellen over incidenten, maar hij zegt dat die er steeds minder zijn. De rest van de diensten vindt hij niet zo boeiend meer. Hij haalt er weinig voldoening uit en dat merken we thuis ook. Hij heeft ook thuis minder energie om zaken op te pakken, hij gaat steeds vaker zelfs met een zwaar gevoel naar het werk. Hij haalt geen voldoening meer uit zijn werk.”

In het winkelcentrum kwam ik Carla* en Marcel* tegen. Marcel was jaren de ploeggenoot van mijn man bij de brandweer. We hadden elkaar al een tijdje niet gesproken en toen we elkaar toevallig tegenkwamen, raakten we in gesprek. 

Als iemand privé het een en ander meemaakt, heeft dat invloed op het werk. Andersom werkt dat natuurlijk net zo; als iemand het niet naar zijn zin heeft op het werk, heeft dat ook invloed op het privéleven. Beiden zijn belangrijke aspecten in het leven en je kan je gevoel niet uitschakelen, je neemt je gemoedstoestand mee naar het werk of juist naar huis.

Uitdaging verdwenen

Dat laatste was duidelijk het geval bij Marcel. Hij genoot nog van de interessante uitrukken, maar als hij eerlijk keek was dat maar een klein percentage van zijn werkzaamheden. Hij was inmiddels bedieningsbevoegd op alle voertuigen, daarin kon hij niet verder groeien. De uitdaging was eruit, het werk werd saai. Hij ervaarde de diensten eigenlijk als eentonig en groei binnen de repressieve dienst zat er verder niet in. 

Ik schok van Marcel, ik kende hem als een heel bevlogen brandweerman en nu sprak hij bijna monotoom over zijn werk. De sprankeling in zijn ogen was weg. Carla zei dat hij ook kortaf was tegen haar en de kinderen, Marcel keek schuldbewust naar zijn schoenen. Heftig om zo duidelijk te ervaren wat het met iemand doet wanneer hij geen voldoening meer uit zijn werk haalt. 

Ik kon het niet nalaten om Marcel te vragen wat hij met deze situatie gaat doen en Marcel haalde zijn schouders op, hij zat vast en had geen idee waar te beginnen. 

Drie tips om meer voldoening uit je werk te halen

Ik raadde Marcel aan om in gesprek te gaan met zijn leidinggevende. Je leidinggevende kan met je meedenken en weet welke mogelijkheden er zijn binnen de organisatie. Maar ik nam me ook voor na een maand nog eens contact met Marcel op te nemen, hij verdient het om te werken met plezier. 

Drie tips om te doen wanneer je geen voldoening uit je werk haalt:

  1. Ga in gesprek met je leidinggevende en praat erover. Het erover praten kan al helpen, maar je leidinggevende kan je mogelijk extra taken geven of met je meedenken over projecten in de organisatie of andere uitdagingen.
  2. Bekijk of je je op een ander vlak kan ontwikkelen, mogelijk kan je een training doen of vrijwilligerswerk oppakken.
  3. Een loopbaancoach kan je met dit vraagstuk ook helpen. Door uit te zoeken waar je wel energie van krijgt. Mogelijk is dat een andere baan, maar het kan ook goed zijn dat je toch op een andere manier je uitdaging weer terugvindt.  

Haal jij nog voldoening uit je werk?

Hoe zit het met jou? Werk jij nog met plezier en haal je voldoende voldoening uit je werk? Als dat nog wat beter kan, dan raad ik je aan om eens na te denken over je eigen loopbaanplan. Op  https://brandweer-loopbaan.nl/loopbaanplan-brandweer-tips-schrijven/ kan je tips nalezen hoe je jouw loopbaanplan kan schrijven. 

Lees meer over een bore-out: https://brandweer-loopbaan.nl/bore-out/

*De namen en situatie heb ik iets veranderd, de privacy van mensen vind ik uiterst belangrijk.