Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Onderschat jezelf niet, werk aan je zelfvertrouwen

Onderschat jezelf niet, werk aan je zelfvertrouwen

Voor het maken van een loopbaanstap is zelfvertrouwen nodig. Om te bedenken welke stap je wilt maken, maar ook om jezelf te presenteren op de arbeidsmarkt. Hieronder deel ik vijf tips om met zelfvertrouwen na te denken over jouw loopbaan.

1. Je bent uniek

“Dat is toch logisch, dat kan iedereen” is een uitspraak die ik regelmatig hoor. Maar is dat ook zo? Waar voor de een het heel logisch is om een groots feest te organiseren, moet de ander er niet aan denken en heeft geen idee waar te beginnen. Waar de een het volledig logisch vindt om een luisterend oor te bieden voor een collega, valt de ander het nauwelijks op dat daar behoefte aan is. Het zijn zo twee random voorbeelden. Wat voor jou heel logisch is, hoeft dat niet voor een ander te zijn. Sterker nog, jij vindt het zo logisch omdat het waarschijnlijk een van je kwaliteiten is. Jij hebt er oog voor of jij weet hoe dat te organiseren. Ieder mens is anders en daarmee ook zijn kwaliteiten. 

Wat kan jij beter dan een ander? En wees dan eens flink onbescheiden. 

2. Maak jezelf niet kleiner

“Maar ik heb alleen maar een MBO-2 opleiding, dus …” Wat dus? Ik ken hele slimme en capabele mensen met een wat lagere opleiding en ik ken mensen met een universitaire opleiding die ik minder handig vind handelen. Door uitspraken te doen zoals bovenstaand, maak je jezelf alleen maar kleiner. Maak van jezelf geen Calimero, ga staan voor wat je waard bent. 

Welke uitspraken die jij over jezelf doet wil je afleren?

We stoppen vaak met verbeteren, omdat we denken al tot het uiterste te zijn gegaan.

3. Neem afscheid van belemmerende gedachten

In 1908 werd het eerste record op de marathon ooit gelopen door de Amerikaan John Heyes. Destijds geloofde niemand dat het binnen drie uur kon. Hayes deed het in 2 uur, 55 minuten en 18,4 seconden. In 2019 liep de Keniaanse atleet Eliud Kipchoge de marathon in minder dan twee uur. Als alle marathonlopers zich hadden neergelegd bij de constatering dat een marathon niet binnen drie uur gelopen kon worden, was dit nieuwe record niet gemaakt. 

Met welke gedachte belemmer jij jezelf?

4. Grenzen zitten veelal tussen je oren

De gedachte dat veel grenzen vooral tussen je oren zitten is interessant. Het betekent dat we vaak stoppen met zoeken naar manieren om onszelf of ons werk te verbeteren, omdat we denken dat we al tot het uiterste zijn gegaan. 

Stel jezelf voor dat de top waarop je je nu bevindt hooguit de top van een lage heuvel is. Een heuvel die je in staat stelt om te zien dat er verderop nog een veel hogere en mooiere berg ligt om te beklimmen.

Welke hogere en mooiere berg wil jij nog beklimmen? 

5. Wees minder streng voor jezelf

Het is voor velen een vanzelfsprekendheid om te bekijken waar dingen fout gaan; waar je een verkeerde opmerking hebt geplaatst, een blunder hebt begaan of niet zo ad rem hebt gereageerd als dat je zou willen. Jij bent een stuk strenger voor jezelf dan je omgeving voor jou is. Zij zien ook de dingen die wel goed gaan en je helpt jezelf als jij ook deze goede stappen wel ziet. Als er iets mislukt, is misschien 90% eigenlijk wel gewoon goed gegaan. Bovendien van elke misser leer je. Als je te weinig fouten maakt, heb je te weinig geprobeerd.

In welke mate lukt het jou om te bekijken wat er wel goed gaat?

In mijn loopbaantrajecten komt het bovenstaande regelmatig aan bod. Ik word er heel blij van om met een deelnemer te kijken naar zijn talenten. Het is zo mooi als ik het zelfvertrouwen van een deelnemer zie groeien door in te zien wat hij allemaal wel kan. Wil je meer weten over mijn loopbaantrajecten en je zelfvertrouwen vergroten, kijk hier voor meer informatie.