Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Tien tips voor je online sollicitatiegesprek

Tien tips voor je online sollicitatiegesprek

Je mag op sollicitatiegesprek komen, maar in de uitnodiging staat dat het online is. Help, waar moet je op letten? Hieronder deel ik tien tips om je goed voor te bereiden voor je online sollicitatiegesprek. 

1. Probeer het van tevoren uit 

Mogelijk ben je helemaal nog niet ervaren in het videobellen of ken je het programma niet dat zij gebruiken. Gelukkig lijken Zoom, MS-teams en Webex etc best veel op elkaar, dus als je eenmaal een van deze programma’s kent, lukt het werken in een ander programma ook. 

Zorg wel dat de instellingen tijdig goed staan, dus probeer het vantevoren uit. Ben je nog niet gewend om te werken met videobellen, oefen dan vantevoren met iemand uit je omgeving. Zodat je weet hoe de instellingen werken en hoe je in beeld komt. 

2. Gebruik een laptop

Natuurlijk kan je het gesprek via je telefoon doen, maar dat wil ik je absoluut afraden. Je hebt een te klein beeld. Pak er een laptop bij, zodat jij goed zichtbaar bent, maar ook je gesprekspartners. 

3. Zorg voor de juiste instellingen

Het beste werkt als je bekabeld internet gebruikt, dus geen wifi. Daarnaast is het handig om je laptop opgeladen te hebben, het zou bizar zijn als je laptop uitvalt omdat je te weinig power hebt. Test je oortjes, het geluid, je camera, alles wat je kan bedenken. 

4. Ideaal in beeld 

Het is handig als je van tevoren bekijkt hoe je in beeld komt, het meest ideaal is als de camera op ooghoogte is. Ik gebruik een stapel boeken om mijn laptop hoger te zetten voor videogesprekken, zodat de ander niet hoeft aan te kijken tegen mijn onderkin. Wel zo prettig voor de ander en voor mezelf. Zorg ook voor goed licht, zodat je niet in het halfschemer te zien bent. 

5. Draag de juiste kleding

Ook al is het sollicitatiegesprek in jouw bekende omgeving, zorg ervoor dat je kleding aanhebt wat je ook naar een sollicitatiegesprek aan hebt. Dus kleed je netjes. 

6. Let op je achtergrond 

Wat ziet jouw gesprekspartner van jouw werkplek als je videobelt? Zien zij een enorme bende of zien ze dat je in het washok een werkplekje hebt gecreëerd? Bekijk hoe je jouw achtergrond zo professioneel mogelijk krijgt. Opruimen of aan de andere kant van de eettafel zitten kan al een heel verschil maken. Natuurlijk heb je ook altijd de mogelijkheid van een achtergrondje gebruiken in MS-teams of Zoom. 

7. Ga in een rustige omgeving zitten 

Je gesprekspartner krijgt ook alle omgevingsgeluiden mee, van koffiezetapparaat tot kinderen die wat aandacht nodig hebben. Voor een sollicitatiegesprek is dit echt niet fijn, dus informeer je huisgenoten dat zij je nu echt niet kunnen storen tijdens dit gesprek. Koop je kinderen om en hou ze stil.

8. Sluit alle andere programma’s af

Zorg dat alle andere programma’s, apps en andere websites zijn afgesloten tijdens je gesprek, zodat de internetverbinding zo goed mogelijk is en je niet gestoord wordt door bliepjes van andere programma’s.

9. Koptelefoon voor concentratie 

Het opzetten van een koptelefoon tijdens een videogesprek, is eigenlijk wel een must. Niet alleen hou je de herrie voor jezelf, maar het zorgt er ook voor dat je volledig gefocust bent op je gesprek. 

10. Zorg zelf voor een drankje 

Op kantoor ontvang je bij het begin van het gesprek meestal een kop koffie of thee. Nu moet je toch echt zelf zorgen voor je drankje. Dus zorg dat je koffie/thee of water klaar staat voordat je begint met je videogesprek. 

Heel veel succes. Met bovenstaande tips ben jij je optimaal voorbereid voor jouw online sollicitatiegesprek. Natuurlijk gelden ook de gewone ‘regels’ van een sollicitatiegesprek. Deze kan je hier lezen.