Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Zeven trends op de arbeidsmarkt

Zeven trends op de arbeidsmarkt

Zoals overal ontwikkelingen zijn, zijn die natuurlijk ook te vinden op de arbeidsmarkt. In deze blog neem ik je mee in zeven trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en voor het solliciteren in 2021. Handig om te weten als jij binnenkort wilt gaan solliciteren of als je aantrekkelijk wilt blijven op de arbeidsmarkt. 

1. Veranderende arbeidsmarkt door Corona

Corona heeft een grote invloed op de arbeidsmarkt. Hele sectoren liggen stil en juist andere sectoren hebben extra mensen nodig. Deze reacties zijn vooral op de korte termijn. Het is nog afwachten welke effecten over enkele jaren nog te merken zijn. 

2. Soft skills worden steeds belangrijker

Werkgevers moeten er in 2021 rekening mee houden dat de werkervaring en opleidingen van werkzoekenden minder goed aansluiten bij de openstaande vacatures. Een ontwikkeling binnen de werving van nieuwe mensen is dat er meer focus komt te liggen op de soft skills. Dit kan een voordeel zijn voor jou als je na de repressieve dienst een andere functie zoekt, werkgevers zijn meer gewend geraakt aan een carrière switch.

Soft skills als weerbaarheid, wendbaarheid, creativiteit en doorzettingsvermogen worden steeds belangrijker. Ook emotionele intelligentie is broodnodig om in een digitale wereld klanten te kunnen bedienen en samen te werken met collega’s. 

3. Meer omscholing nodig

Mede door Corona is er nu meer omscholing nodig. Zo zijn er nu bijvoorbeeld trajecten dat stewardessen een korte omscholing volgen, om vervolgens ingezet te kunnen worden in de zorg. De trend dat er meer gekeken gaat worden naar competenties was al ingezet, maar wordt nu steeds belangrijker. Men gaat meer kijken naar skills en wat daarbij nodig is om bij te scholen. In de techniek past men dit al steeds meer toe.  

De arbeidsmarkt heeft behoefte aan het sneller (her)plaatsen van mensen van werk naar werk. Het is daarom belangrijk skills centraler te stellen. De visie van werkgever en overheid moet dus meebewegen. Denken in skills, en minder in diploma’s, is daarbij noodzakelijk. 

Voor jou als brandweerman is het gunstig wanneer meer grotere groepen worden omgeschoold naar een nieuwe functie. Dat betekent dat zulke trajecten steeds beter opgezet gaan worden en branches gewend raken aan grotere groepen nieuwe collega’s na een omscholingstraject. 

4. Online netwerken en jezelf laten zien

Door Corona is deze ontwikkeling nog sneller gegaan, maar online is nu de place to be voor werkzoekenden. 

Netwerken is nu natuurlijk anders dan voorheen, op de koffie gaan is minder simpel. Maar een telefoontje of een netwerkgesprek via Zoom of MS-teams kan natuurlijk wel en is juist weer gemakkelijker te regelen. 

Ook jezelf online een netwerk opbouwen is belangrijk, een LinkedInnetwerk mag niet ontbreken en tijdig starten met het opbouwen van je netwerk is verstandig. 

5. Vacatures vinden

Sinds vorig jaar is Google for jobs ook in Nederland te gebruiken. De verwachting is wel dat dit steeds meer gebruikt zal worden en dat de mogelijkheden verder worden verbeterd. Ook via social media worden veel vacatures gedeeld. Daarnaast blijft de site www.indeed.nl en je netwerk ook belangrijk om vacatures te vinden.

6. Solliciteren nieuwe stijl

Waar voorheen een motivatiebrief en cv standaard waren bij een sollicitatie, is het steeds meer gebruikelijk ook andere elementen toe te voegen. Het opnemen van een videosollicitatie of het voorbereiden van een originele pitch tijdens het sollicitatiegesprek wordt steeds meer ingezet. 

7. Sollicitatiegesprekken per video

Corona heeft het sollicitatietraject versneld veranderd, sollicitatiegesprekken worden in veel mindere mate live gehouden. Online je sollicitatiegesprek voeren wordt steeds gebruikelijker. Deze ontwikkeling zal blijvend zijn, het is sneller en gemakkelijker te organiseren.

Het is goed om te weten hoe het eraan toe gaat op de arbeidsmarkt. Wel zo fijn om er tijdig op in te spelen. Ben jij al voldoende voorbereid op deze ontwikkelingen? Een goede voorbereiding helpt om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. Daar kan ik je als loopbaancoach mee helpen. Ik kan je helpen uitvinden wat jouw volgende stap wordt, een loopbaan APK, maar ook bij het succesvol solliciteren.