Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Een EVC-traject, wat is dat?

Een EVC-traject, wat is dat?

Een EVC-traject, voor veel brandweermensen klinkt dit als een fantastische mogelijkheid. Maar wat is het precies en wat heb je eraan? Ik vertel je hieronder meer over de voor- en nadelen van een EVC traject.

John was bij mij op gesprek over zijn loopbaan. Hij wilde bekijken wat zijn volgende loopbaanstap kon worden en het was hem opgevallen dat bij veel functies die hij aantrekkelijk vond, een MBO-4 diploma werd gevraagd. Nu had hij geen MBO-4 diploma, maar hij was wel al jaren beroeps bevelvoerder en in het assessment wat hij daarvoor had gedaan, bleek dat hij wel op MBO-4 niveau denkt. 

John vroeg zich af welke waarde dit heeft voor op zijn cv en bij zijn sollicitaties. Helaas moest ik hem antwoorden dat deze informatie niet heel waardevol is in sollicitaties. Wanneer er echt om een diploma wordt gevraagd, is dat een harde eis en kiezen ze zeer waarschijnlijk iemand die echt een MBO-4 diploma heeft.

Maar John liet zich niet direct uit het veld slaan en vroeg zich af wat een EVC-traject inhoudt. EVC staat voor Eerder Verworven Competenties. John had het idee dat met een EVC-traject wel aangetoond kan worden dat hij kennis en ervaring heeft op MBO-4 niveau en dat dit gelijk staat aan een diploma. Ai, helaas moest ik hem opnieuw teleurstellen…

Wanneer is EVC nuttig?

Een EVC wordt ingezet voor het verkorten van je opleiding. Dus wanneer je bijvoorbeeld een MBO-4 diploma wilt behalen, maar al jaren ervaring in dat vakgebied hebt, dan kan je met een EVC traject je opleiding verkorten. 

Onderdelen EVC-traject

Een EVC-traject bestaat uit een aantal vaste onderdelen: een intake, portfolio-opbouw, een praktijkassessment en een rapportage. Al met al duurt een EVC-traject zo’n 3 maanden en 30 tot 40 uur. Het grootste gedeelte van de tijd ben je bezig met het verzamelen van materiaal voor in je portfolio. Aan het EVC-traject zitten natuurlijk ook kosten, dit kost circa 1500 euro.  

Bij het EVC-traject moet je een portfolio bouwen waaruit jouw ervaring blijkt. Je moet dan de omschreven leerdoelen vertalen naar je werk en daarbij bewijsstukken zoeken, zoals referenties, verklaringen van leidinggevenden taakbeschrijvingen, beoordelingsverslagen en praktijkstukken. Na het indienen van al deze bewijsstukken is het afwachten hoeveel vrijstellingen je kan krijgen voor je opleiding.

Niet altijd nuttig

Kortom, voor een EVC-traject gaat best wat tijd zitten en het helpt je als je een opleiding gaat doen. Maar wanneer je geen opleiding gaat doen, heeft een EVC-traject geen toegevoegde waarde. 

Helaas op dit vlak dus slecht nieuws voor John in dit gesprek. Gelukkig ontdekte John later in het loopbaantraject een mooie MBO-opleiding die hij uiteindelijk heeft aangevraagd bij zijn leidinggevende om zijn vervolgstappen vorm te geven.

Wil jij onderzoeken wat jouw sterke punten zijn? Dan is een Talenten Motivatie Analyse erg interessant.