Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Vijf tips voor een succesvolle sollicitatie

Vijf tips voor een succesvolle sollicitatie

In mijn gesprekken merk ik het vaak dat deelnemers niet optimaal voorbereid zijn op kansen die zich voor kunnen doen. Dat is zonde, het zorgt ervoor dat je 1-0 achterstaat en dat wil je natuurlijk voorkomen. Stel, opeens is daar de vacature waar jij op wilt reageren. Je leest de vacaturetekst nog eens door en je weet het zeker; jij wilt deze baan. Maar waar begin je? In deze blog deel ik vijf tips voor een succesvolle sollicitatie. 

Tip 1 Begin al voordat de vacature online is

Dit is niet de tip die je nu wilt lezen, maar pas in actie schieten wanneer er een mooie vacature voorbij komt is te laat. Stel dat de vacature intern is, dan wil je dat de afdeling waar je wilt solliciteren een juist en positief beeld van jou hebben. Dat beeld wordt al opgebouwd voor je sollicitatiegesprek. Hebben jullie elkaar al eens gesproken? Weten deze collega’s dat jij geïnteresseerd bent in hun werk? Ook online laat je een beeld achter. Wat straalt jouw LinkedIn profiel uit? Hoe laat jij jezelf zien op social media, zoals Twitter of Instagram?

Tip 2 Begin op tijd met je cv

Ik vind het heerlijk om mensen te adviseren bij het maken van een goed cv. Vaak komt er een cv tevoorschijn van vele jaren geleden en dan hakkelt de deelnemer dat hij er al heel lang niet naar heeft gekeken en dat het misschien wat opgefrist moet worden. Je wilt immers graag dat jouw cv goed weergeeft wie jij bent en wat je te bieden hebt. Daarvoor moet een cv nog wel eens aardig omgegooid worden. Als je dit pas doet op het moment dat je een mooie vacature ziet, dan ben je te laat. Het kost tijd en energie om een goed cv te bouwen met een treffend persoonlijk profiel. 

Tip 3 Laat zien wat jij te bieden hebt

Je cv is bedoeld om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Op je cv mag een persoonlijk profiel en uitleg over wat jouw functies inhielden niet ontbreken. In je persoonlijk profiel beschrijf je in ongeveer vijf regels wie jij bent, wat jouw sterke punten zijn en wat je te bieden hebt op de arbeidsmarkt. Bij de functieomschrijvingen beschrijf je niet alleen de belangrijkste taken die je hebt gedaan, maar ook successen. Jij kan wel dezelfde functie hebben als jouw collega, maar jouw taken en successen kunnen heel anders zijn.

Tip 4 Maak je cv goed overzichtelijk

Een recruiter kijkt in circa 9 seconden of jij in de functie past of niet. Dus je cv moet overzichtelijk zijn en de gevraagde functie-eisen moeten herkenbaar zijn in je cv. Pas als je cv interessant genoeg is, wordt ook je motivatiebrief gelezen. Dus zorg dat alle belangrijke informatie in je cv staat. 

Tip 5 Zorg voor een goede lay-out

Naast de inhoud is de uitstraling van je cv ook belangrijk. Je wilt dat je cv aantrekkelijk is om te bekijken. Dus overzichtelijkheid is belangrijk, maar ook een duidelijke volgorde. Na je persoonlijke gegevens volgt je persoonlijke profiel. Daarna je werkervaring en vervolgens je opleidingen. Als laatste noem je overige elementen en je hobby’s. Je kan kiezen voor een heel professionele lay-out. Bekijk op internet eens wat voorbeelden van lay-outs om te bekijken wat bij jou past. Toch hoor ik ook regelmatig dat een deelnemer zo’n lay-out niet bij hem vindt passen. Ik ben ervan overtuigd dat met een strakke opmaak, een goede profielfoto en wat kleur in je cv ook heel goed voor de dag komt. 

Ik kan je verder helpen

Wil jij meer dan deze vijf tips voor een succesvolle sollicitatie en nu alvast goed gaan voorbereiden op mooie vacatures die binnenkort beschikbaar komen, dan help ik je graag. Ik heb een online training gemaakt om jou stap voor stap te begeleiden in een perfecte voorbereiding. Je kan de online training uitbreiden met persoonlijke contactmomenten. Kijk op https://werkplezieracademie.nl/solliciteren-met-succes/voor meer informatie. 

Sorry, the comment form is closed at this time.