Dé loopbaancoach voor de brandweer.

FABCM – Stappen voor je loopbaan

FABCM – Stappen voor je loopbaan

Voordat je als bevelvoerder beslissingen neemt over de bestrijding van een incident, doorloop je na het krijgen van een melding verschillende stappen. Je gebruikt dan het FABCM-model. Een mooi model wat ook heel goed past om beslissingen over je loopbaan te nemen. Dan hebben we het over FABCM – stappen voor je loopbaan.

FABCM staat voor feiten verzamelen, analyse, besluiten nemen, communiceren en monitoren. Hieronder leg ik uit hoe jij FABCM – stappen voor je loopbaan kan gebruiken om regie te houden op je loopbaan en bij het nemen van besluiten.

Stap 1 Feiten verzamelen

Bij deze stap verzamel je de feiten over jezelf en over je omgeving. Je gaat op zoek naar relevante kenmerken. 

Wat zijn je sterke kanten? Wat zijn je ontwikkelpunten? Wat op je werk geeft je energie en wat kost je energie? Wat zit er zoal in jouw rugzak qua ervaring? 

Daarnaast is het ook goed om feiten te verzamelen over je omgeving; de arbeidsmarkt. Hoe zit het met de baankansen bij de verschillende sectoren en de functies die jij op het oog hebt?

Wees je bewust van de volgende aandachtspunten bij het verzamelen van feiten:

  • Jouw voorstelling van de werkelijkheid is niet altijd gelijk aan de realiteit. Controleer daarom de informatie die je verzamelt, bijvoorbeeld door te vragen hoe anderen jou zien en wat zij jouw sterke punten vinden.
  • Het waarnemingsvermogen van de mens is beperkt. Je ziet vooral wat je zoekt of verwacht. Door deze tunnelvisie mis je informatie uit de omgeving. Probeer eens te kijken met een blik ‘wat heb ik nog niet gezien?’

Stap 2 Analyse

Je vertaalt de huidige situatie naar de verwachte situatie over circa 3 – 5 jaar. Hoe sta jij er dan voor? Wat is je leeftijd dan en ben je dan nog aantrekkelijk op de arbeidsmarkt? Welke loopbaanstappen zou je willen nemen en hoe zorg je ervoor dat je deze dan kan maken?

Zie jij jezelf over deze tijd nog in dezelfde functie werken of wil je nieuwe dingen ontwikkelen?

Stap 3 Besluiten nemen

Je vertaalt je analyse naar doelen en kunt hierbij specialisten inschakelen. Je kan dit traject alleen doen, maar ook in gesprek gaan met je leidinggevende of een loopbaancoach. Belangrijke beslissingen vergen veel denkkracht, benut hierbij ook de denkkracht van anderen. 

Wat wil jij gaan veranderen? Welke stappen ga jij ondernemen om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt? Of welke stappen ga jij nemen om (weer) te werken met plezier en met misschien nieuwe uitdagingen? Wat wordt jouw doel de komende jaren?

Stap 4 Communiceren

In de vorige stappen heb je na de feiten verzamelen en een analyse te hebben gemaakt, een besluit genomen. Het is dan verstandig om dit ook te delen in de organisatie. Bespreek jouw besluit met je leidinggevende of een HR-adviseur. Dan kan je in gesprek gaan wat de organisatie voor jou kan betekenen. Ondersteunen ze jou in je opleiding of is er een mogelijkheid om een stage te lopen? 

Kom in actie en ga met anderen in gesprek over je loopbaanplannen. Dat kan met je leidinggevende, een HR-adviseur of een loopbaancoach maar denk ook aan het voeren van netwerkgesprekken. Netwerkgesprekken kan je al heel goed inzetten in je analysefase, maar ook nu is het goed om al contacten te leggen met mensen die het werk al doen dat jij ambieert. 

De bovengenoemde mensen, maar ook anderen kunnen, wanneer jij vertelt over jouw loopbaanplannen, meedenken hoe je verdere acties in gang kunt zetten.

Stap 5 Monitoren

Blijf je eigen acties en je omgeving monitoren. Kloppen je acties nog bij hetgeen je wilt bereiken? Wat gebeurt er in je omgeving? Komen er interessante vacatures vrij? Verandert het werk en kan jij daarop inspringen? Belangrijke zaken om goed in de gaten te houden. 

FABCM is niet voor niets in een cirkel getekend, het is een continue cirkel van acties. Dus bij het monitoren bekijk je alle stappen steeds opnieuw. Is er iets veranderd of heb jij nieuwe informatie of inzichten gekregen? Benut deze dan voor het vormgeven van jouw volgende loopbaanstap.

Hulp bij je loopbaanbeslissingen

Wil je weten hoe je FABCM – stappen voor je loopbaan precies kunt gebruiken voor jouw loopbaan, neem dan contact met me op. Ik help jou graag, zodat jij goede beslissingen kan nemen over jouw loopbaan. Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen.

Informatie over FABCM heb ik gehaald uit de ELO, januari 2019

FABCM Stappen voor je loopbaan in schema