Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Zo blijf jij aantrekkelijk op de arbeidsmarkt

Zo blijf jij aantrekkelijk op de arbeidsmarkt

Nu weet je het wel; eens moet je vanuit de repressie overstappen naar een andere baan. Jij bent nu nog niet bezig met het vormgeven van je volgende stap, want je leeftijd of aantal jaar in de repressie zijn nog niet dermate dat je nu in actie moet komen. Maar blijven stilzitten, is dat handig? Nee, ook zonder direct een loopbaanstap te maken is het handig om te blijven werken aan je employability (inzetbaarheid). Met onderstaande tips blijf jij aantrekkelijk op de arbeidsmarkt.

  1. Ken jezelf

Het is handig om jezelf goed te kennen, om zo werk te hebben dat bij jou past. Werk dat past bij jouw vaardigheden, maar ook bij wat jij belangrijk vindt in het werk. Wanneer je jezelf kent, weet je wat jou energie geeft en energie kost. Ook de omgeving is belangrijk voor je werkplezier. Het is niet gek als je dit nog niet helemaal scherp hebt voor jezelf, maar investeer erin zodat je het wel helder krijgt. Dit kan met hulp van een loopbaancoach. 

  • Blijf jezelf ontwikkelen

Na je opleiding heb je je in je werk verder ontwikkeld, je hebt vast nieuwe vaardigheden geleerd. Dat is heel mooi, maar let erop dat je niet stil komt te staan. Op een bepaald moment ben je allround brandweerman en hoe daag jij jezelf dan uit? Hoe blijf jij jezelf ontwikkelen?

Ook is het goed om je af te vragen in welke mate je deze vaardigheden ook kunt gebruiken in de overstap naar een andere functie. Bedieningsbevoegd op de hoogwerker is een vaardigheid die vooral bij de brandweer heel handig is. Bekijk dus ook welke vaardigheden jij wilt ontwikkelen. Mogelijk kan je een extra klus oppakken of meedoen met een project. Daarbij doe je weer nieuwe vaardigheden op die je goed kunnen helpen op weg naar een nieuwe functie. Eerder schreef ik ook al een blog met dit onderwerp, met diverse tips hierin.

  • Zorg dat je fit blijft

Lichamelijk en geestelijk fit blijven is ook van belang voor het aantrekkelijk blijven op de arbeidsmarkt. Wanneer je mentaal of fysiek te veel hebt gevraagd van je lichaam, heeft dat effect op de functies die je na de brandweer kan vervullen. Gelukkig is er bij de brandweer steeds meer aandacht voor de mentale weerbaarheid en zorg. 

Fysiek is het van belang dat je blijft sporten, voldoende slaapt, gezond eet en niet te veel stress hebt. Zijn dit wel zaken die niet helemaal op orde zijn, bespreek het eens met je leidinggevende en bespreek wat de mogelijkheden zijn om hieraan te werken. 

  • Onderhoud je netwerk

Zowel voor de interne als de externe vacatures is je netwerk onmisbaar. Via je netwerk hoor je eerder of er ergens een functie vrijkomt of misschien word jij zelfs wel gevraagd als men jou kent en er een functie vrijkomt. Dus zorg dat de mensen op de afdelingen of in organisaties waar jij wilt werken jou alvast kennen en dat jij weet wat daar speelt. Die kennis kan in jouw voordeel werken als je daar solliciteert, maar je kan ook kijken wat jij nu al kan doen om de ideale kandidaat te zijn op het moment dat er een vacature komt. 

  • Wees op de hoogte over de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt verandert in hoog tempo, je merkt het vast al aan je eigen vakgebied. Het is goed om vooruit te kijken, zodat je weet welke veranderingen er in jouw vakgebied zich voordoen. Mogelijk kan je daarop al inspelen. Zo wordt er nu steeds meer gewerkt met drones, zulke ontwikkelingen kunnen kansen bieden. Tevens ontwikkelen andere vakgebieden ontwikkelen zich, hou het vakgebied dat jouw interesse heeft ook in de gaten of kan er door de ontwikkeling juist mooie nieuwe kansen ontstaan. Zo is nu bijvoorbeeld door een groot tekort aan technische vakmensen meer mogelijk om als zij-instromer binnen te komen. De werkgever is meer bereid te investeren in opleidingen. 

  • Weet hoe het solliciteren nu gaat

Naast kennis van de arbeidsmarkt is het bovendien goed om te weten hoe je succesvol solliciteert. Het is zo zonde als jij wel de vaardigheden hebt voor een functie, maar de functie misloopt doordat je de sollicitatievaardigheden minder onder de knie hebt. Het opstellen van een goed cv is nog steeds belangrijk, maar ook het voeren van een sollicitatiegesprek. Hiervoor kan je diverse tips lezen. Laat je cv ook tegenlezen door iemand die vaker cv’s leest, hij of zij kan jou mogelijk waardevolle adviezen geven. 

  • Houd zelf de regie op je loopbaan

Afwachten tot de ander voor jou gaat zorgen is geen handige strategie. De organisatie zal middelen aanbieden om jou te ondersteunen in je loopbaan, maar jij bent zelf verantwoordelijk. De organisatie neemt niet elke medewerker individueel onder de hoede, er zullen mogelijkheden worden aangeboden en degene die deze mogelijkheden benut profiteren daarvan. Dus wacht niet af en kom nu alvast in actie. 

Met deze tips werk jij om aantrekkelijk te zijn op de arbeidsmarkt. Werken aan jouw employability betekent niet dat je direct vertrekt, het betekent dat je jouw kansen op een mooie nieuwe functie vergroot.