Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Help, ik weet niet wat ik wil als volgende loopbaanstap

Help, ik weet niet wat ik wil als volgende loopbaanstap

Vandaag kreeg ik weer een mooie vraag in mijn mailbox, iemand wilde na flink wat jaren een nieuwe stap in zijn loopbaan. Maar hij vindt het lastig om te bepalen welke kant hij op wil in zijn loopbaan. Daarvoor mailde hij mij. Natuurlijk kan ik helpen met een loopbaantraject, waarbij we stap voor stap gaan ontdekken wat voor werk bij jou past. Maar soms willen mensen het graag eerst zelf proberen. Dat mag ook, met onderstaande vijf stappen kan jij zelf ontdekken wat voor werk bij jou past. 

Vijf stappen om zelf te ontdekken wat voor werk bij je past

  • Ken jezelf

Een belangrijke stap om een loopbaankeuze te maken is jezelf kennen. Wie ben je? Wat kan je? Wat wil je? Zijn de belangrijkste vragen. Andere vragen kunnen jou ook helpen om meer richting te geven: Weet je wat je sterke en ontwikkelpunten zijn? Weet je wat je belangrijk vindt in het werk? Wat zijn energiegevers en energietrekkers in het werk voor jou? Antwoorden op deze vragen geven jou informatie over jezelf en dit is natuurlijk de basis om een goede loopbaankeuze te maken.

  • Durf vrijuit te dromen

Wat zou je willen doen als alles kan? Het is een hele mooie vraag en goed om je bewust te zijn van je antwoord daarop. Laat je niet belemmeren of dingen mogelijk zijn of niet. Dat stukje voeg je later weer toe. Als je scherp hebt wat je graag wilt, is het goed om te ontleden wat jou in die droom aanspreekt. Welke elementen vind je daarin zo prettig? Kloppen jouw belemmerende gedachten wel? Is jouw droom echt onmogelijk? Welke kleine stappen kan je wel maken richting je droom of met de elementen die jij belangrijk vindt?

  • Doe online testen

Op het internet zijn diverse gratis testjes te vinden. Deze kunnen een eerste indruk geven wat bij je past. Ik verwacht niet dat deze testen je HET antwoord gaan geven, maar mogelijk geven ze wel een richting. Bespreek de uitkomsten van de testen vervolgens met een ander, die gesprekken leveren je mogelijk meer op dan de testen zelf. De testen kunnen wel een mogelijke aanleiding zijn. 

Voorbeelden van deze testen zijn:

https://www.werksite.nl/beroepskeuzetest

https://www.123test.nl/beroepskeuzetest/

https://www.jobpersonality.com/beroepskeuzetest

https://www.nationaleberoepengids.nl/beroepskeuzetest

https://www.nationalevacaturebank.nl/carriere/ontwikkeling/loopbaan/maak-de-beroepskeuzetest

  • Ga met anderen in gesprek over je werk

Een gesprek met anderen over je werk kan je extra inzicht geven. Waar jij met je eigen gedachten blijft rondtollen, kan je door een vraag of opmerking van een het denken worden gezet. Dat is handig, want juist jouw eigen gedachten hebben je vooralsnog nog geen helderheid gegeven. De gedachten van een ander kan jou hierin helpen. 

  • Zoek vacatures die je aanspreken

Ga eens surfen op bijvoorbeeld indeed.nl en gebruik diverse zoektermen die je aanspreken. Wees niet te kritisch wat je zoekt, gebruik het echt als een brede oriëntatie. Bij de een spreekt misschien de organisatie je heel erg aan, bij de ander juist een deel van de functieomschrijving. Ook kan je zo mogelijk beter benoemen wat je niet aanspreekt in een functie.  

Loopbaantraject – samen ontdekken wat bij je past

In mijn loopbaantraject ga ik samen met de deelnemer aan de slag om gestructureerd inzicht te krijgen in de diverse vragen. De vragen lijken niet zo moeilijk (bij bijvoorbeeld ken jezelf), maar het beantwoorden valt vaak niet mee. Met diverse opdrachten en door de gesprekken krijg je duidelijk wat voor jou belangrijk is in je werk.  

In mijn loopbaantraject bespreken we oa de volgende onderwerpen: 

•          terugkijken op je loopbaan tot nu toe;

•          wat zijn je talenten en drijfveren;  

•          waar krijg je energie van en waarvan juist niet; 

•          wat vind je belangrijk in je werk en je werkomgeving;

•          hoe kan je jezelf goed presenteren op de arbeidsmarkt.

Juist door zo’n traject samen te doen, kan ik je een spiegel voorhouden en kritische vragen stellen. Ook ben ik een stok achter de deur, met een antwoord dat je het niet weet laat ik je niet wegkomen. Ben jij benieuwd of zo’n traject iets is voor jou? Stuur me een berichtje, dan kunnen we daarover contact hebben.