Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Tien tips voor een goed sollicitatiegesprek

Tien tips voor een goed sollicitatiegesprek

Goed nieuws! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je bent dus met je sollicitatie positief opgevallen en bent uit een grotere groep gekozen om persoonlijk kennis te maken tijdens een sollicitatiegesprek.

Maar hoe zorg je er nu voor dat je ook tijdens het gesprek goed voor de dag komt? Met onderstaande tips voor je sollicitatiegesprek moet dat vast gaan lukken.

1. Verdiep je in de organisatie. 

Natuurlijk heb je dat al gedaan voordat je solliciteerde, maar nu ga je nog wat verder. Wat staat er op de website van de organisatie? Wie ken je binnen de organisatie? Wat kan hij of zij over de organisatie vertellen? Bekijk ook wat er verder over deze organisatie gezegd wordt op social media.

2. Verdiep je in de functie. 

Lees de omschrijving van de vacature nog eens grondig door en onderzoek of je meer kunt vinden over de inhoud van de functie. Bijvoorbeeld wat zijn de uitdagingen waarmee je in aanraking komt in deze functie? Hoe ga jij daarmee om?

3. Verdiep je in je gesprekspartners

In de uitnodiging voor je gesprek staat vermeld met wie jij een gesprek hebt. Bekijk gerust hun Linkedinprofielen en zoek op internet wat je nog meer over hen kunt vinden. Wie weet blijken je gesprekspartner en jij dezelfde hobby te hebben of kennen jullie dezelfde mensen. Ben je bang je gesprekspartner kan zien dat je zijn profiel bekeken hebt? Geen probleem, laat juist zien dat je een goede voorbereiding treft.

4. Zorg dat je naar de functie gekleed bent

Bij twijfel wat de handigste kledingkeuze in de organisatie is, is het beter om iets te net gekleed te zijn. Ik zou persoonlijk afraden om in uniform te solliciteren, je solliciteert immers als jezelf.

5. Kom op tijd, maar niet te vroeg. 

Meld je maximaal tien minuten voor je de afspraak hebt bij de receptie.

6. Zorg dat je alle gevraagde of door jou genoemde competenties kunt omschrijven via de STAR-methode. 

De STAR-methode leg ik uit in deze blog.

7. Bereid je voor op de standaardvragen

Waarom wil je hier werken? Waarom zouden we jou moeten aannemen? Wat zijn je sterke punten? Wat zijn je minder sterke punten?

8. Wees positief. 

Over jezelf, over je vorige werkgevers en over wat jij toevoegt in deze nieuwe functie. Leg de nadruk op je kwaliteiten, niet op je mindere punten.

9. Een sollicitatiegesprek is een tweerichtingsgesprek. 

Dit gesprek is ook voor jou bedoeld om te kijken of jij in deze organisatie en deze functie wilt werken. Dus bedenk vooraf welke informatie jij nodig hebt om deze keuze te maken en bereid vragen voor die je wilt stellen tijdens het gesprek.

10. Oefen je sollicitatiegesprek.

Om goed voorbereid op je gesprek te komen, is het heel slim om te oefenen met bijvoorbeeld een loopbaancoach. Op die manier krijg je vooraf feedback hoe je je nog beter kunt presenteren.

Ik wens je heel veel succes met je sollicitatiegesprek. Heb vertrouwen in jezelf!

Wil je meer weten of heb je hulp bij nodig? Neem dan contact met mij op, ik help je graag.

Sorry, the comment form is closed at this time.