Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Waar zou ik nu een loopbaancoach voor nodig hebben?

Waar zou ik nu een loopbaancoach voor nodig hebben?

“Pff, waar zou ik nu een loopbaancoach voor nodig hebben?” Een beetje uitdagend keek Bas me aan, hij haalde zijn schouders nog eens extra op. Ik was Bas tegengekomen in de gang bij de veiligheidsregio waar ik op gesprek was. Ik kende Bas nog van een eerdere ontmoeting. Nadat ik hem had gevraagd hoe het met hem ging, vertelde hij dat hij het niet helemaal meer naar zijn zin had op het werk. Hij viel onder het tweede loopbaanbeleid en nu in 2019 werkte hij 13 jaar bij de brandweer. Hoewel er nog geen duidelijk beleid was in zijn organisatie, voelde hij de druk om zich te oriënteren op een nieuwe loopbaanstap.

Ik vroeg hem hoe hij dat deed, dat oriënteren op een nieuwe loopbaanstap. Bas mompelde wat over nadenken en soms wat internetten. Hij vond het lastig, Allerlei onzekerheden speelden op; Wat kon hij nu helemaal? Wie zit er te wachten op een brandweerman van 43? Vertwijfeld keek Bas naar het puntje van zijn schoenen en haalde nog eens diep adem. “Ach, ik kan nog 7 jaar werken bij de brandweer. Maar ja, eigenlijk…. Eigenlijk zou ik nu wel willen gaan oriënteren op de volgende stap. Nu ben ik 43, ik word alleen maar ouder. Maar ik weet niet waar te beginnen.”

Toen zei ik hem dus dat hij daarvoor een loopbaancoach kan inschakelen. Na de eerste uitdagende blik van Bas, vertelde ik hem wat ik als loopbaancoach bied bij loopbaantrajecten. Ik vertelde hem dat ik met de deelnemer kijk naar de werkervaring die de deelnemer heeft opgedaan, wat vindt hij leuk, wat vindt hij minder leuk. Ook kijken we naar de talenten en naar wat degene belangrijk vindt in het werk. Door dit samen stapsgewijs te onderzoeken, is er structuur in de zoektocht. Iets dat vaak ontbreekt als mensen zelf gaan zoeken. Ook hou ik een spiegel voor en vraag door. Als de deelnemer zegt ‘oh, ik hou wel van organiseren’, vraag ik door wat hij daar zo leuk aan vindt en wanneer hij dat eerder heeft gedaan.

Ik leg mijn coachtraject vaak uit als een soort puzzel, met diverse puzzelstukjes. Die puzzelstukjes vullen we samen gedurende het traject in en aan het eind heb jij een beeld wat je kunt en wat je wilt. Met een plan om de ideale baan te veroveren, sluiten we dan zo’n traject af.

Bas stond nadenkend te luisteren. “Hmm, als je het zo omschrijft dan zou dat misschien toch ook iets voor mij zijn.” Hij zuchtte nog eens diep. “Misschien moeten we toch eens een afspraak maken.”

Ben jij benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact op, stuur me een e-mail.