Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Blijf jezelf ontwikkelen

Blijf jezelf ontwikkelen

Wanneer heb jij voor het laatst een opleiding gevolgd die ook buiten de brandweer handig is? Om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt is het van belang dat je regelmatig een opleiding of cursus doet. Veel mensen in de operationele dienst zijn vooral bezig om zichzelf te ontwikkelen in hun vakgebied. Hartstikke goed natuurlijk en heel begrijpelijk. Hoe gaaf is het om chauffeur, instructeur of bevelvoerder te worden en weer nieuwe taken in de operationele dienst erbij te krijgen.

Toch is het ook verstandig om na te denken hoe je jezelf wilt ontwikkelen naast je ontwikkeling in operationeel vakmanschap. Jezelf ontwikkelen op persoonlijk vlak, bijvoorbeeld je communicatieve vaardigheden of persoonlijk leiderschap is altijd handig. Wat voor functie je ook doet, je neemt immers altijd jezelf mee.

Vaak is de werkgever bereid hierin deels te investeren, maar pak ook zelf de regie om in eigen tijd en met eigen budget een cursus te doen. Andere manieren om jezelf te blijven ontwikkelen, zijn het oppakken van nieuwe projecten of extra werkzaamheden.

Tips om jezelf te blijven ontwikkelen

✓  Kijk niet alleen naar wat je niet goed kan, maar kijk vooral naar wat je al goed kan. Of welke wijze kan je dat nog beter maken?
✓  Er is veel te leren tijdens je werk. Welke zaken wil jij leren op je werk? Welke taken kan jij oppakken? Van nieuwe taken kan je weer een hoop leren.
✓  Kijk eens terug hoe je iets aangepakt hebt. Wat goed ging en wat minder goed ging. Hoe zou je dat een volgende keer kunnen aanpakken?
✓  Vraag een ander. Er is mogelijk iemand in je omgeving waarvan je vindt dat hij of zij iets heel goed kan. Ga eens in gesprek en vraag die persoon om tips.
✓  Op internet is er ook een hoop informatie te vinden over je persoonlijke ontwikkeling
✓  Doe een test over je persoonlijke talenten om zo te bekijken wat je sterke punten al zijn en waar je je kan ontwikkelen. De TMA Talentenanalyse is hier heel geschikt voor.

Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen bij jouw ontwikkeling? Neem dan gewoon vrijblijvend contact met me op.