Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Duurzame inzetbaarheid, waarom zou ik?

Duurzame inzetbaarheid, waarom zou ik?

Als medewerker heb je mogelijk de term duurzame inzetbaarheid wel eens voorbij horen komen. Maar waarom zou jij je daar druk om maken? Is dat niet iets voor de organisatie? Dan wordt het tijd om wakker te worden, duurzame inzetbaarheid is niet alleen een verantwoordelijkheid van de organisatie waar je werkt, pak zelf ook je verantwoordelijkheid. Jij wilt toch zinvol werk blijven doen waar je energie van krijgt? Als je afwacht, ben je volledig afhankelijk wat de organisatie voor jou organiseert. Wil jij daar niet zelf over nadenken?

Loopbaanontwikkelingen

Diverse ontwikkelingen maken het werken aan duurzame inzetbaarheid belangrijk. We werken immers steeds langer door en de maatschappij verandert in hoog tempo. Banen verdwijnen en nieuwe beroepen ontstaan. Ook binnen de functies verandert een hoop, nu lopen we met zelfscanners door de supermarkt en de eerste drones worden ingezet bij de brandweer. Een baan voor het leven bestaat niet meer. Organisaties moeten tijdig veranderen en medewerkers moeten mee veranderen.

Duurzame inzetbaarheid voor jou

Duurzame inzetbaarheid is de mate waarin je je huidige en toekomstige werk kan en wil blijven uitvoeren. Het is belangrijk dat je gezond, vitaal en met werkplezier je pensioenleeftijd haalt.

Duurzame inzetbaarheid is een gedeelde verantwoordelijkheid van de organisatie en de medewerker. De organisatie ontwikkelt beleid en zoekt mogelijkheden om haar verantwoordelijkheid te nemen om de medewerker zo goed mogelijk te ondersteunen in zijn of haar duurzame inzetbaarheid. Jij moet echter zelf je verantwoordelijkheid nemen. Bekijk de mogelijkheden die er voor jou zijn en kom vervolgens in actie om tijdig stappen in je loopbaan te nemen.

Duurzame inzetbaarheid gaat over een werkend leven lang vitaal, competent en productief te zijn.

Duurzame inzetbaarheid gaat over zelf de regie pakken op je loopbaan.

  • Ben jij fit?
  • Zit je goed in je vel?
  • Zou je leidinggevende je opnieuw aannemen als je nu zou solliciteren?
  • Ben jij aantrekkelijk voor een andere werkgever?
  • Ben jij nu en in de nabije toekomst nog in staat om je werk te blijven doen?

Allemaal vragen die jij jezelf kan stellen, vragen die jij jezelf moet stellen. En als het antwoord op één of meerdere vragen ‘nee’ is, dan is er duidelijk werk aan de winkel.

Wil je daar hulp bij of heb je een andere loopbaanvraag? Neem dan gerust contact met mij op!