Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Duurzame inzetbaarheid: onzin of toch niet?

Duurzame inzetbaarheid: onzin of toch niet?

De laatste jaren wordt er steeds meer gesproken over duurzame inzetbaarheid. Zowel jij als je werkgever hebben een verantwoordelijkheid in jouw duurzame inzetbaarheid. Maar wat is het eigenlijk?

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid gaat over het inzetbaar blijven voor werk. We moeten immers allemaal langer doorwerken, zoals het er nu naar uit ziet tot onze 67ejaar. Door duurzaam inzetbaar te blijven, ben je in staat om te blijven werken tot je pensioenleeftijd. Duurzame inzetbaarheid bestaat uit drie onderdelen: (werk)geluk, gezondheid en groei.

(Werk)geluk

Geluk op het werk gaat erover of jij werkt met plezier. Je brengt veel tijd door op het werk, dan mag het ook best leuk zijn. Als je werkt met plezier, ga je met energie naar je werk en weer met energie naar huis. Je haalt voldoening uit je werk, hebt leuke collega’s en een leidinggevende waar je goed mee door de deur kan. Je kan dit nog jáááren volhouden.

Gezondheid

Ben je gezond en fit om je werk te blijven doen? Ben je bezig om gezond te blijven? Door te sporten, voldoende te slapen en voldoende te ontspannen kan je werken aan je gezondheid.

Groei

Je blijven ontwikkelen is belangrijk om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. Er verandert immers veel om je heen en het is goed om daar tijdig op in te spelen. Robotisering zorgt bijvoorbeeld voor andere werkzaamheden. Zorg dat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen in je vakgebied en dat je daarop inspeelt.

Belang van duurzame inzetbaarheid

Er zijn veel verschillende redenen te bedenken waarom het goed is om aan jouw duurzame inzetbaarheid te werken. De wereld verandert, de arbeidsmarkt verandert. Er zijn banen verdwenen (bijvoorbeeld de kolenboer) en er ontstaan nieuwe banen zoals bijvoorbeeld de Virtual Reality Ontwikkelaar. Maar ook binnen functies verandert er veel, zo werkt niemand meer met een typemachine. Allemaal ontwikkelingen waar we mee te maken hebben.

Daarnaast moeten we langer werken en een baan voor het leven bestaat ook niet meer. Door reorganisaties bijvoorbeeld kan jouw functie verdwijnen. Of je merkt dat je fysiek of mentaal niet meer mee kan komen in de gewenste functie-eisen.

Kortom, diverse ontwikkelingen maken het werken aan jouw duurzame inzetbaarheid noodzakelijk. Zorg dat je nu en in de toekomst aantrekkelijk blijft voor de arbeidsmarkt.

Kijk hier voor de mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan.