Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Help, een volgende stap in jouw loopbaan | Wat is jouw loopbaanplan

Loopbaancoach

Help, een volgende stap in jouw loopbaan | Wat is jouw loopbaanplan

Het zetten van een stap in een loopbaan vinden de meeste mensen ontzettend spannend. En logisch! Ook al heb je het nu niet meer zo naar je zin op het werk of wordt jouw functie opgeheven, je weet wel wat je nu hebt. Je weet dat je leuke collega’s hebt, je kent de regels en afspraken in de organisatie, je kent de ongeschreven regels. Thuis is alles afgestemd op je werk en je rooster. Bovendien heb je nu onregelmatigheidsvergoeding. Zucht, je zou het nog wel even kunnen en willen houden. Helaas kan dat niet en moet je de brandweer verlaten.

Stel een nieuwe stap in jouw loopbaan niet uit

Er komt een moment dat het uitstellen van deze spannende stap niet meer werkt. Dat er iets gaat knagen wat groter is dan de voordelen van je huidige werk. Je bent niet meer happy in je huidige werk en dat merk je thuis ook. Je bent kortaf tegen je gezinsleden en bent minder te genieten. Dat je huidige werk je niet meer blij maakt is steeds meer helder. Maar wat dan?

Om een nieuwe stap in je loopbaan te maken is het goed jezelf te kennen. Daarbij helpt het stellen en beantwoorden van de volgende vragen. Wat kan je goed? Wat doe je graag? Wat zijn je sterke punten en je ontwikkelpunten? Vervolgens is het belangrijk wat je wilt in je nieuwe functie. Wat voor werk wil je? Welke elementen zijn belangrijk in je werk? Als je dat allemaal helder hebt, kan je op onderzoek uit om te ontdekken welke functies bij je passen.

Langer fit in de functie – niet doen

Naar mijn idee moeten we de mensen niet langer fit in de operationele dienst houden. We moeten ervoor zorgen dat het gewoon wordt om een carrière stap te maken. En juist daarvoor moet men niet te oud zijn. Als je ergens in de 40 bent wil je nog een nieuwe studie doen, als je eenmaal 50 bent heb je daar minder behoefte aan. Ook het solliciteren wordt dan lastiger.

En dit betekent een grote cultuuromslag. Al is de verandering in 2006 ingezet, nog diverse regio’s hebben het beleid op dit punt nog niet volledig op orde. Ook regio’s hoopten mogelijk dat het beleid zou veranderen. Maar er komt geen nieuwe pot met geld zodat medewerkers vervroegd kunnen uittreden.

Medewerkers zullen een carrière switch moeten maken en hebben daarbij steun nodig. Die steun kan in verschillende vormen, zoals duidelijkheid over het beleid, het budget en de mogelijkheden. Maar ook steun van leidinggevenden, van een loopbaancentrum, een loopbaancoach, van een cultuur die gericht is op duurzame inzetbaarheid helpt bij het werken aan de volgende loopbaanstap. Er zijn dus diverse mogelijkheden in ondersteuning, belangrijk ook dat medewerkers er zelf om vragen.

Wat wordt het plan voor jouw loopbaan?

De organisatie en jij als medewerker hebben samen de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat jij nuttig en met plezier tot aan je pensioen kunt blijven werken. Dat geldt voor alle medewerkers in Nederland. Brandweermensen die na 2006 in dienst zijn gekomen en daarmee vallen onder het tweede loopbaanbeleid maken een loopbaanplan gericht op uitstroom.

In het loopbaanplan maak je een plan over jouw loopbaan. Veelal zijn de eerste tien à vijftien jaar gericht op het vakmanschap bij de brandweer. Maar wat ga je doen nadat je de operationele dienst verlaat? Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent, is het goed om een loopbaanplan te maken. Wat wil je gaan doen? Welke opleiding wil je daarvoor volgen? Wat kan de organisatie hierin voor jou betekenen?

Als loopbaancoach voor de brandweer help ik je graag

Je wilt wel gaan starten met je loopbaanplan, maar hebt nog geen idee hoe je dat moet aanpakken. Waar moet je beginnen? Hoe ziet een loopbaanplan eruit?

Met de praktische handleiding ‘Je loopbaanplan in vijf stappen’ weet jij precies hoe jij jouw loopbaanplan kan opstellen. 

Klik hier en ontvang de handleiding “Jouw loopbaanplan in vijf stappen”