Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Employability – Aantrekkelijk blijven op de arbeidsmarkt

Employability – Aantrekkelijk blijven op de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt verandert continue, in één baan blijven werken tot aan je pensioen bestaat niet meer. Vroeger kon je gerust na de mulo of hbs in een functie terecht komen die je tot aan je pensioen kon blijven uitvoeren. Ken je de mulo of hbs niet? In 1968 zijn deze schooltypes dan ook vervangen. Zoals ik al wilde aangeven, tijden veranderen. Werken aan je employability – aantrekkelijk zijn en blijven op de arbeidsmarkt – is steeds belangrijker. 

De wereld verandert, de arbeidsmarkt verandert. Er zijn banen verdwenen (ik noem de kolenboer) en er ontstaan nieuwe banen zoals bijvoorbeeld de Virtual Reality Ontwikkelaar. Maar ook binnen de functies verandert er veel. Vroeger rukte de brandweer uit met onder andere de ordonnance die de boodschappen in de telefooncel moest doorbellen naar de alarmcentrale. Nu wordt er gebruik gemaakt van brandweerdrones.

Het is niet het sterkste soort dat overleeft,
noch het intelligentste,
maar het soort met het grootste vermogen
om zich aan te passen aan verandering.
Charles Darwin, bioloog (1809-1882)

Investeren in jezelf

Kortom, investeer in je persoonlijke ontwikkeling. Als je niet meebeweegt en mee-ontwikkelt word je minder interessant voor de arbeidsmarkt. Het is je persoonlijke verantwoordelijkheid om aantrekkelijk te blijven als medewerker. Veel organisaties zien ook het belang voor zichzelf hierin en ondersteunen hun medewerkers hierbij. Informeer bij je organisatie wat voor jou de mogelijkheden zijn om jezelf te blijven ontwikkelen, pak kansen, maar creëer ze ook. Blijf niet stilzitten als jouw organisatie niet zelf komt met plannen. Kom ook in actie wanneer zij jou niet direct ondersteunen. Je hebt jezelf ermee wanneer je niet in jezelf investeert.

Employability

Dit bovenstaande gaat over employability. Het begrip employability gaat over de algemene inzetbaarheid en flexibiliteit van de medewerker. We moeten omschakelen van baanzekerheid in een onderneming naar werkzekerheid op de arbeidsmarkt. Het gaat erom dat jij aantrekkelijk blijft voor werkgevers tot aan je pensioenleeftijd.

Daarvoor zal je constant moeten blijven ontwikkelen op het gebied van kennis en vaardigheiden. Zelf aan het stuur zitten van jouw loopbaan. Wat wil je? Wat kan je? En welke stappen wil jij zetten om aantrekkelijk te blijven?

Hoe zorg jij ervoor dat je aantrekkelijk blijft op de arbeidsmarkt?

 

Meld je aan voor de gratis loopbaanberichten, zodat jij kan werken aan jouw employability.