Dé loopbaancoach voor de brandweer.

5 redenen om nog niet aan je volgende loopbaanstap te werken

5 redenen om nog niet aan je volgende loopbaanstap te werken

Er zijn heel wat redenen te bedenken waarom jij nu nog niet werkt aan jouw volgende loopbaanstap. Je weet dat je niet tot aan je pensioen deze functie kan vervullen, maar nu al in actie komen? Nee, daar heb jij zo je redenen voor om dat nog niet te doen. Hieronder noem ik er vijf redenen om niet te werken aan je volgende loopbaanstap.

1. Ik hoor nog niets uit de organisatie

Je hebt nog niets concreets gehoord van je leidinggevende of HR-adviseur dat jij nu in actie moet komen. Dus dan zal het nog niet zo dringend zijn. Je wacht wel tot zij met meer informatie komen. 

Het gaat hier om jouw loopbaan en jouw werkplezier. Laat het niet afhangen van acties vanuit de organisatie, maar kijk wat jij al kan oppakken. De organisatie heeft geen pijn in zijn buik als jij niet tijdig een andere passende functie hebt gevonden.

2. Ik heb nu geen tijd

Je hebt het druk met je werk, je werkdagen zitten vol en daarnaast heb je je gezin en ben je mogelijk thuis aan het verbouwen of heb je hobby’s of nevenwerkzaamheden die jouw tijd in beslag nemen. Wanneer moet jij nog tijd vrijmaken om aan je loopbaan te werken?

Iedereen heeft dezelfde 24 uur in een dag zitten. Hoe besteed je deze 24 uur? Hoeveel tijd zit jij op je telefoon, doe je videospelletjes of kijk je Netflix? Het gaat niet om tijd, maar om prioriteit. Wat vind jij belangrijk?

3. Anderen zeggen dat de 20-jaar regeling misschien wel verdwijnt

Je hoort van anderen dat zij verwachten dat de 20-jaar regeling misschien wel gaat verdwijnen. Er komt een nieuw onderzoek vanuit Maastricht en voor de organisatie is het ook vervelend als zij van zoveel vakmensen afscheid moeten nemen.

Zo nu en dan hoor ik weer dat mensen hopen of misschien zelfs verwachten dat de 20 jaar regeling verdwijnt. Werken in de repressieve dienst tot aan je pensioenleeftijd (67 jaar) klinkt niet logisch. Dus ergens moet je de overstap maken. Hoe jonger je bent, des te aantrekkelijker op de arbeidsmarkt.

4. Ik heb nog genoeg tijd

Over een paar jaar moet jij de overstap maken, maar je kan dit onderwerp best voor je uit schuiven. Je hebt nog ruim genoeg de tijd om uit te vinden wat je wilt en stappen te nemen. 

Je kan het werken aan je loopbaan vooruitschuiven, maar het blijft toch ergens in je hoofd zitten. Het uitzoeken wat je wilt en oriënteren op een volgende stap kost tijd. Het is fijner werken als de tijdsdruk niet te groot is. Wanneer je nu werkt aan je volgende loopbaanstap wil dat niet zeggen dat je direct ook de repressieve dienst moet verlaten. 

5. Ik wil nog niet weg

Het brandweervak vind je nog steeds fantastisch. De uitrukken, het oefenen, de kameraadschap, het rooster en het salaris met onregelmatigheidsvergoeding. Allemaal redenen om nog niet weg te willen.

Het brandweervak is inderdaad fantastisch, daar kan en wil ik niets tegenin brengen. Ook alle bijbehorende factoren die ik hierboven noem zijn prettig. Maar je kan wel alvast gaan werken aan je volgende loopbaanstap. Denk ook na wanneer de overstap voor jou wel zo goed mogelijk past. Want hoe mooi het vak ook is, eens zal je de overstap naar een andere functie moeten maken.

Hierboven heb ik vijf redenen genoemd om niet te werken aan je volgende loopbaanstap.. Natuurlijk zijn er nog andere redenen of excuses te vinden om niet aan je loopbaan te werken. Welke reden heb jij om nog niet bezig te zijn met jouw volgende loopbaanstap?

Bedenk je je dat je nu toch in actie wilt komen? Ik help je graag. Met de maatwerk loopbaangesprekken kunnen wij sparren waar je nu staat en welke stappen jij nog wilt en kan nemen op weg naar jouw volgende loopbaanstap. Klik hier voor meer informatie.