Dé loopbaancoach voor de brandweer.

Jouw loopbaan: opeens is de situatie anders

brandweer coach loopbaan

Jouw loopbaan: opeens is de situatie anders

Laatst sprak ik een goede bekende. Hij vertelde dat op zijn afdeling flinke veranderingen waren doorgevoerd. Waar voorheen drie adviseurs werkzaam waren, was nu besloten dat nog maar één adviseur nodig was. Alle drie de adviseurs werkten al een geruime tijd bij de afdeling. De nieuwste collega werkte er ook alweer zeven jaar. De organisatie was gezond, er hoefde niet bezuinigd te worden. De taken werden simpelweg anders ingericht. En daar sta je dan als adviseur, opeens is jouw functie niet meer zo zeker. Met z’n drieën ga je solliciteren voor één functie, er zijn dus twee mensen die iets anders moeten gaan doen. Een functie die altijd zo veilig voelde is opeens niet meer veilig. Wat is dan de volgende stap in een loopbaan?

Waarom jezelf blijven ontwikkelen voor jouw loopbaan zo belangrijk is 

Jaren heb je je ingezet voor je functie. Tijd voor het volgen van een opleiding nam je niet, want het was druk op het werk. Die opleiding zou nog wel eens komen, als het rustiger was. Dan besef je opeens dat je eerder tijd had willen maken, wat zeg ik, had móeten maken voor het volgen van een opleiding. Hoe zorg je ervoor dat je het meest geschikt bent voor de functie? Heb je jezelf voldoende laten zien de afgelopen jaren? Past jouw werkstijl in de koers die de organisatie wil varen? Mocht je niet gekozen worden als adviseur, ben je dan aantrekkelijk voor andere functies?

Ben jij aantrekkelijk op de arbeidsmarkt? 

Dit bovenstaande verhaal is absoluut geen uitzondering, het gebeurt vaker. Maar veel mensen denken dat zoiets niet in hun organisatie of niet op hun afdeling gebeurt. Totdat het opeens wél gebeurt. Zorg ervoor dat je ten alle tijden aantrekkelijk blijft op de arbeidsmarkt. Mocht zo’n situatie zich dan voor doen, dan weet je dat er ook weer kansen voor jou zijn op de arbeidsmarkt. 

Bekijk je cv eens door de ogen van een recruiter, ben jij aantrekkelijk op de arbeidsmarkt? Wanneer heb je voor het laatst een relevante opleiding gedaan? Wanneer ben je voor het laatst van functie gewisseld? 

Werknemer van de toekomst: zorg dat jij er één wordt!

Ben jij niet aangenomen voor de functie binnen de organisatie waar je op hebt gesolliciteerd? Comfortabele vertrekregelingen bij reorganisaties en vertrek bestaan nauwelijks meer. Ook zijn er geen regelingen wanneer het werk te zwaar voor je wordt dat je mag stoppen met werken. Levenslang hetzelfde beroep uitoefenen is niet meer van deze tijd. Kennis en vaardigheden die je op school of aan het begin van je loopbaan hebt geleerd, zijn mogelijk al achterhaald en waar je voor een nieuwe loopbaan weinig aan hebt.

Zo blijf jij toekomstbestendig en aantrekkelijk voor jouw loopbaan 

Algemene kwaliteiten en sociale vaardigheden, zoals klantvriendelijkheid, het opbouwen en onderhouden van een netwerk zijn steeds belangrijker. Je kan dit immers in elke functie inzetten en het is niet te vervangen door robots. 

Tips om toekomstbestendig te zijn:

Meer weten over de volgende stap in jouw loopbaan carrière? Of heb je een andere loopbaanvraag? Kijk dan bij mijn aanbod of neem contact met mij op, dan help ik je graag!